Volledig scherm
Bijeenkomst van Springplank040 met onder anderen (vlnr) Willy Swinkels, Thom Aussems, Thijs Eradus, Renate Richter en Pieter van der Leegte. © Michel Theeuwen

Springplank040 Eindhoven wil meer daklozen én nieuwe doelgroepen helpen

EINDHOVEN - Springplank040 wil het aantal daklozen dat jaarlijks aan werk en een woning geholpen wordt uitbreiden. Ook kunnen andere doelgroep op begeleiding gaan rekenen. Wel zou de gemeente Eindhoven een deel van de 'opbrengst' in een fonds moeten storten waaruit ondernemers die werk bieden een bijdrage kunnen krijgen. 

Dat heeft Thijs Eradus maandag gezegd na een bijeenkomst met vertegenwoordigers van bedrijven zoals Philips, VDL, Van der Valk hotel Eindhoven, Knaapen Groep en Stam + De Koning Bouw en ambtenaren van de gemeente en zorginstantie WijEindhoven. Eradus en Thom Aussems van corporatie Sint Trudo die voor de woningen zorgt, pleitten daar voor een zogenaamd investeringsfonds. De gemeente Eindhoven zou daar geld in moeten storten dat ze overhoudt doordat Springplank040 jaarlijks 50 tot 60 daklozen aan werk en een woning helpt. Ondernemers die klanten in dienst nemen zouden daar dan een beroep op kunnen doen. 

Investeringsfonds
Springplank040 wil meteen het aantal daklozen dat geholpen wordt uitbreiden, van 80 nu naar 100 of 120 de komende jaren. Bovendien wil de organisatie ook statushouders én jongeren uit de Eindhovense wijk De Bennekel op dezelfde manier gaan begeleiden naar deelnemende bedrijven. ,,We willen één loket vormen voor de doelgroep waar we én de dak- en thuislozen, maar ook de ondernemers alle vragen kunnen beantwoorden. We hebben daarvoor wel dat investeringsfonds nodig", zegt Eradus. Volgens Aussems is dat ook een win-win-situatie: de gemeente bespaart op kosten voor de daklozen, die er op vooruitgaan en ook de ondernemers vinden mogelijkheden om hun vacatures in te vullen. 

Volgens wethouder Renate Richters van Eindhoven moet nu bekeken worden hoe zo'n samenwerking vorm moet krijgen. ,,De formule werkt hebben we gezien.  Nu willen we bekijken hoe we samen op kunnen trekken. Dat gaat niet alleen om geld, maar ook over faciliteiten, korte lijntjes."

Willie Swinkels van het glasbedrijf Swinkels Glas zou het  liefst zien dat hij voor elke cliënt van Springplank040 een investeringsplannetje kan maken. ,,Zoveel kost het om het juiste diploma te halen, begeleiding bij schulden of verslaving kost zoveel, een verklaring van goed gedrag kost dat. Dat fonds zou mij dan de kosten kunnen vergoeden. Maar het gaat mij niet alleen om het geld. Belangrijk is dat ik kan terugvallen op deskundige begeleiding, soms ook  langer dan het eerste halve jaar. En ze mogen mij afrekenen als ik die man of vrouw in dienst neem." 

Vacatures
Swinkels is voorzitter van Koenraed, de fusie van Collectief040 en Social Community Brabant waar bedrijven aan meewerken die een steentje willen bijdragen aan de sociale problemen. Volgens hem zijn er bij alle bedrijven die daaraan meedoen zo'n 1000 vacatures die vervuld moeten worden. Springplank040 kan daar een deel van vervullen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven