Volledig scherm
Fietsenmaker John van de Wijgert uit de Tongelresestraat in Eindhoven krijgt regelmatig klanten met een lekke band door de stalen draden van onkruidborstels. © FotoMeulenhof

Staalborstels Ergon prikken veel fietsbanden lek in Eindhovense straten

EINDHOVEN - De staalborstels waarmee Ergon de Eindhovense straten onkruid vrij maakt, hebben een nare bijwerking: regelmatig rijden fietsers er hun banden op lek. 

Heb je net een dure anti-lek fietsband gekocht, staat ie weer plat! Veel fietsenmakers in Eindhoven kennen de klacht. Er blijkt een onverwachte dader te zijn die regelmatig toeslaat: de stalen borstels van de onkruidbestrijders van Ergon. Die laten stalen draden achter waarop menig Eindhovenaar zijn band lek rijdt. Ergon-directeur Jan Sengers (onder ander Groen en Reiniging) dacht dat de incidenten tot het verleden hoorden maar gaat nu kijken of vaker voorkomen kan worden dat de draden achterblijven. 

Fietsenmaker John van de Wijgert uit de Tongelresestraat had de laatste twee maanden wel tien klanten waar de borstelpinnetjes van 2 tot 4 centimeter lang een lekke band hadden veroorzaakt. Ria van Eyk uit de Lakerstraat was twee weken geleden een van hen. ,,Ik was verbaasd dat ik weer een lekke band had. Toen liet Van de Wijgert het stalen pinnetje zien." De Eindhovense herinnerde zich toen dat de Ergon net daarvoor de hele straat van onkruid had ontdaan. ,,Dat gebeurt met man en macht, met allerlei soorten voertuigjes. Ook met die racekarretjes met stalen borstels waarmee ze over stoep en straat rijden." Daarbij komen de pinnen blijkbaar op straat terecht. ,,En tegen die pinnen kan een band niet op", zegt  Van de Wijgert. 

Klachten

Sengers weet dat Ergon enkele jaren geleden veel klachten kreeg over de borstels. ,,Die bestaan uit bundeltjes staaldraden die bijeengehouden worden door metalen borgingen. Die hebben we vervangen door plastic waarna het beter ging. Bovendien zorgen we altijd dat achter een borstelwagen geveegd wordt. Maar we kunnen niet overzien of onze onderaannemers dat ook allemaal doen. En in Woensel is het werk aan iemand anders uitbesteed." 

Een medewerker van Hans Struijk Fietsen aan de Limburglaan durft geen aantallen te noemen, maar zag dit jaar meer door de pinnen gesneuvelde banden dan vorig jaar. ,,Vandaag nog. Het komt best vaak voor", zegt hij. Ook monteur Ad van Weert van John Vermeulen Fietsplezier aan de Elckerliecklaan in de Woenselse wijk Jagershoef bevestigt het verhaal volmondig. ,,De afgelopen week plakte ik er elke dag wel één, vandaag ook nog. We hebben het pinnetje maar op de werkorder geplakt. Kunnen we het laten zien aan klant. Want die wil natuurlijk wel weten waarom zijn goede anti-lekband van 30-35 euro toch weer kapot is." 

Advies

Van de Wijgert adviseert zijn klanten met de bon en het pinnetje naar de gemeente Eindhoven te stappen, die gisteren niet kon reageren op de kwestie. Hij hoorde van een klant die daadwerkelijk een vergoeding kreeg van de gemeente. Ria van Eyk wilde die ook aanvragen, al was het maar om de gemeente op haar verantwoordelijkheid voor fietsers te wijzen. Maar zij kwam nog niet door het digitale oerwoud van de gemeentesite heen. 

  1. Een woning in Woensel als DDW-tentoonstellingsruimte

    Een woning in Woensel als DDW-ten­toon­stel­lings­ruim­te

    EINDHOVEN - Zoals veel goede ideeën ontstond ook deze tijdens een borrel. Iris van Daalen en Ruben Thier (samen het Eindhovense ontwerpduo ThierVanDaalen) spraken afgelopen zomer tijdens een ontmoeting van de Dutch Design Foundation met Katja Lucas en Rafaëlla Vandermühlen van die organisatie. Thier: "Gesproken werd er onder meer over de komende DDW en hoe mooi het zou zijn als tijdens die week een compleet huis dienst zou kunnen doen als expositieplek." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven