Volledig scherm
Miel Andriesse en Tanja Wolterbeek in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Staande ovatie na lezing over oorlog

EINDHOVEN - Miel Andriesse en Tanja Wolterbeek kregen vrijdag een staande ovatie na de lezing die ze hielden over de Tweede Wereldoorlog. 

,,Ik zou hem willen vragen: Waarom? En ik hoop dat hij dan iets anders zou zeggen dan de reden die ik in zijn dossier heb gevonden: Het verdiende goed."

Zo luidde het antwoord van Tanja Wolterbeek (72) op de vraag uit de zaal wat ze haar vader nog zou willen vragen, als dat nog zou kunnen. Wolterbeek  is de dochter van een Eindhovenaar die in de oorlog in dienst was van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) en Joden opspoorde. De vraag kwam na de lezing die Wolterbeek vrijdag samen met Miel Andriesse (75) hield in Eindhoven op uitnodiging van de Stichting 18 september. Andriesse verloor in de oorlog het merendeel van zijn joodse familie. 

Spijt

Tanja Wolterbeek vertelde ook dat haar vader nooit spijt had betuigd. De lezing was voor Wolterbeek - die in Zoetermeer woont - beladen omdat ze hem moest houden in 'het hol van de leeuw.' Eindhoven dus, waar haar vader in de oorlog veel vijanden heeft gemaakt. ,,Ik was bang dat er vandaag iemand in de zaal zou opstaan en roepen: rot op jij." Dat gebeurde niet. Integendeel, Wolterbeek en Andriesse kregen een staande ovatie.

Schamen

Tanja Wolterbeek haalde aan dat ze naar aanleiding van de lezing steeds meer informatie uit Eindhoven krijgt over haar vader, en dat ze zich nog steeds schaamt voor zijn gedrag. Op de dag dat hij werd gearresteerd in de Wattstraat, bevrijdingsdag 18 september 1944, veroorzaakte zijn arrestatie een volksoploop omdat hij zich zo gehaat had gemaakt. Op een foto van de arrestatie is te zien hoe Wolterbeek met zijn handen in de lucht wordt afgevoerd door mannen met witte armbanden. Zij behoorden tot de Partizanen Actie Nederland - het verzet. Wolterbeek werd in de Wattstraat, waar hij woonde, weggevoerd, onder meer door oud-PSV-voetballer en aanvoerder Ad van Eerd, weet Leendert Smit. Deze oud-Eindhovenaar doet al jaren onderzoek naar het verzet in Eindhoven. Smit's opa, Leendert Leeuw woonde bij Wolterbeek in de buurt en liep bij diens arrestatie dansend en joelend achter hem aan. ,,De man was zo gehaat dat partizanen de menigte op een afstand moest houden, anders was hij gelyncht", stelt Smit.

Verzet

Onderzoeker Barry Wonder, die een boek schrijft over Woensel in de Tweede Wereldoorlog, denkt dat het verzet klaar zat om collaborateurs op te pakken zodra de Amerikaanse bevrijders gearriveerd waren. Vandaar dat Wolterbeek op de dag van de bevrijding meteen werd afgevoerd naar het hoofdbureau van politie aan de Grote Berg.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7637 stemmen