Volledig scherm
Staatssecretaris Menno Snel (r) van Financiën. © ANP

Staatssecretaris komt gedupeerde klanten Eindhovens gastouderbureau tegemoet

DEN HAAG/EINDHOVEN - Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wil voorkomen dat klanten van een Eindhovens gastouderbureau nog verder in problemen komen omdat hun kinderopvangtoeslag is stopgezet. De gedupeerde ouders kunnen er op rekenen dat er geen deurwaarders en rekeningen meer worden gestuurd. Ook worden openstaande rekeningen niet meer vereffend met lopende toeslagen. En voor later sluit het kabinet een schadevergoeding of een andere tegemoetkoming niet uit.

De staatssecretaris heeft dat dinsdag gezegd na een ontmoeting met een deel van de getroffen ouders in Den Haag. ,,Het waren geen makkelijke verhalen om te horen”, reageerde Snel na afloop in een toelichting aan de pers. ,,Het ongemak en onrecht kan ik niet ongedaan maken maar ik wil het wel rechtzetten’’, zei hij. 

De kinderopvangtoeslag van in totaal 235 ouders werd in de zomer van 2014 abrupt stopgezet vanwege vermoedens over georganiseerde fraude bij het Eindhovense gastouderbureau Dadim. Bovendien werd bij ouders voor in totaal 2,9 miljoen euro teruggeëist van toeslagen die vanaf 2012 waren uitgekeerd.

Onzorgvuldig

De betrokken ouders raakten daardoor in grote financiële problemen en moesten bijvoorbeeld ten koste van hun eigen loopbaan thuis blijven. Bewijs voor fraude werd nooit gevonden. 

De staatssecretaris komt nu tot de conclusie dat de Belastingdienst zich destijds vanwege het politieke klimaat te veel heeft geconcentreerd op misbruik van toeslagen. De Belastingdienst was traag en onzorgvuldig bij de afhandeling van bezwaren en er was te weinig oog voor de menselijke maat.

Discriminatie

De indruk dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie klopt volgens hem echter niet. De meeste klanten van het Eindhovense gastouderbureau hadden een dubbele nationaliteit maar een (gedateerd) signaal van de GGD was aanleiding voor het onderzoek naar mogelijke fraude. ,,Informatie over de tweede nationaliteit is geen selectiecriterium geweest’’, schrijft Snel in een brief aan de Tweede Kamer.

De Belastingdienst kan binnenkort helemaal niet meer beschikken over (historische) gegevens over de dubbele nationaliteit van aanvragers van toeslagen. Bij de beoordeling van frauderisico’s is een migratieachtergrond geen criterium meer. 

De Helmondse advocaat Eva González Pérez die ongeveer veertig getroffen ouders bijstaat, heeft een dubbel gevoel overgehouden aan het gesprek met de staatssecretaris. ,,Zijn intentie is goed. Hij wil iedereen zo goed mogelijk helpen. Maar wij zijn al vijf jaar aan het procederen en ik vraag me af of mijn cliënten gebaat zijn bij de geboden oplossing’’, zegt ze in een eerste reactie. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven