Volledig scherm
stadsprediker in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Stadsprediker Amara Bamba uit Ivoorkust versterkt Nol Kox in Eindhoven

EINDHOVEN - Sinds enkele maanden heeft Eindhoven er een prediker in de binnenstad bij. Nol Kox en 'apostel' Patrick Pereira hebben gezelschap gekregen van Amara Bamba, 41 jaar en afkomstig uit Ivoorkust. ,,Wij zijn geen concurrenten, maar vullen elkaar aan."

Accordeonklanken schallen over het 18 Septemberplein. Winkelend publiek loopt van Piazza naar Demer en weer terug. Aan de voet van een van de pilaren onder het Piazzadak staat een man, omhangen met sandwichborden. In het Engels roept hij voorbijgangers aan: 'Pleeg geen zelfmoord. Ga naar Jezus. Hij lost je problemen op.' Amara Bamba komt met zijn boodschap slechts met moeite boven het accordeonspel uit. Het winkelend publiek loopt onverstoorbaar verder; de tassen gevuld met heel andere boodschappen. 

Lees verder onder de video.

,,Nee, dat frustreert me niet", vertelt een breed lachende Bamba even later op een terras, gezeten achter een kopje thee. ,,Mensen kunnen nú misschien achteloos voorbijlopen en denken dat ze Gods boodschap niet gehoord hebben, maar er komt een moment dat ze zich die boodschap herinneren. Als zij ziek zijn bijvoorbeeld, of als ze in problemen raken." Bamba lacht nog maar eens: ,,Op dat moment heb ik mijn doel bereikt."

Door Hem geroepen
Vanaf maart verkondigt Bamba in de stad het woord van God, vertelt hij. ,,Ik ben hiertoe door Hem geroepen. Dit is mijn werk. Ik doe dit fulltime. God is mijn baas." Maar dan wél een baas die zijn werknemers verrekte slecht betaalt. De Afrikaan reageert heftig: God betaalt hem wel degelijk. ,,Als ik iemand heb geholpen, door hem bijvoorbeeld te weerhouden van zelfmoord -en dat is al meermalen gebeurd- is dát mijn betaling." 

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk: ,,Hij betaalt alles, mijn kleren, mijn eten en de huur van mijn kamer in Helmond", zegt Bamba. Hoe? De vraag wordt hem drie keer voorgelegd maar een helder antwoord komt er niet. 

Volledig scherm
stadsprediker in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ivoorkust
Al eerder was Bamba als prediker actief in de stad, vertelt hij. In 2004 naar Nederland gevlucht vanuit Ivoorkust, waar een burgeroorlog woedde, streek hij neer in Eindhoven. ,,Ik ben dertig jaar moslim geweest, maar bekeerde me tot het christendom. Waarom? Omdat God mij overtuigde." Zijn switch werd hem door zijn familie en vrienden niet in dank afgenomen. ,,Het zij zo."  

In 2012 werd hij opnieuw geroepen, vertelt Bamba. ,,God stuurde me naar Nigeria om daar missionaris te worden. Waarom Nigeria? Dat weet alleen God." Na zijn zendingswerk in het Afrikaanse land, keerde Bamba in maart terug naar Nederland. ,,Ik was daar klaar. God riep me opnieuw." 

In Eindhoven heeft hij meer toehoorders dan in Helmond, dus doet hij hier zijn 'werk'. ,,In het Engels ja. De stad wordt hoe langer hoe internationaler en zo bereik ik meer mensen."  

Nol Kox en apostel Patrick
Dat hij hier niet de enige prediker is -Nol Kox is al decennialang binnen hetzelfde werkterrein actief en kreeg enige tijd geleden concurrentie van 'apostel Patrick'- kan hem niet deren. Als Bamba een van de twee op 'zijn' plekje ziet staan, zoekt hij een andere stek. ,,Ik zie hen niet als concurrentie; wij vullen elkaar aan." 

Niet iedereen loopt Amara Bamba deze vrijdagochtend achteloos voorbij. Een oudere dame schudt hem landurig de hand. ,,Ze bedankte me voor mijn werk en mijn boodschap van vandaag: suicide is a waste." Weer die brede, innemende lach. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven