Volledig scherm
De gevel van het Labrehuis aan de Boutenslaan is nog intact. Daarachter ligt een grote berg puin. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Start nieuwbouw Labrehuis in Eindhoven vertraagd door asbest

EINDHOVEN - Voor de tweede keer is er asbest ontdekt tijdens de sloop van de oude daklozenopvang Labrehuis aan de Boutenslaan in Eindhoven. De enorme berg puin aan de achterzijde van het gebouw blijft daarom onaangeroerd liggen, tot het asbest is verwijderd.

De sloopwerkzaamheden zijn nadat het asbest werd gevonden voor een periode van twee weken stilgelegd. Binnen enkele dagen hoopt woningcorporatie Thuis de sloop weer te kunnen hervatten. Vanwege de vertraging van de sloop ziet Thuis zich gedwongen om de officiële start van de nieuwbouw - het oude Labrehuis wordt vervangen door een nieuwe woonvoorziening - uit te stellen van 14 maart tot 18 april.

Eind vorig jaar legde Thuis ook al de sloop stil, omdat er asbest was ontdekt. In principe zou dit niet nodig moeten zijn - wie een gebouw sloopt is verplicht een sloopmelding te doen bij de gemeente, en moet daarbij gelijk een asbestinventarisatierapport indienen. Thuis liet eerder weten dat ze voor de start van de sloop al een asbestsanering heeft uitgevoerd. Maar daarna is dus, nu voor de tweede keer, toch nog asbest aangetroffen.

Het huidige Labrehuis opende in 1961 haar deuren en is verouderd. Na 57 jaar dienst te hebben gedaan als internaat voor dak- en thuislozen in Eindhoven, gaat de sloophamer er nu in. Neos laat het gebouw vervangen door nieuwbouw: 80 woonstudio’s en 16 appartementen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven