Volledig scherm
Toegangspoortjes op station Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Stationshal Eindhoven nog dit jaar afgesloten

EINDHOVEN - Nog voor het einde van dit jaar kun je niet meer zomaar door de stationshal in Eindhoven lopen. De poortjes die aan de centrumzijde en de bushaltekant staan, worden afgesloten. Reisorganisatie Rover is fel tegen.

Snel even van het centrum naar de bus rennen kan straks alleen met een ov-chipkaart in de aanslag. Want de stationshal is straks alleen nog maar toegankelijk door in en uit te checken. Daarnaast kunnen inwoners die dichtbij het station wonen of werken een 'passagepas' aanvragen. Hiermee kun je kosteloos door de passage lopen.

Passagerecht
Alle andere reizigers moeten iedere keer dat ze de stationshal gebruiken een gratis 'passagerecht' op hun kaart zetten. Het alternatief is om te allen tijde minimaal twintig euro op je ov-chipkaart te hebben staan waarbij je aan de ene kant in en de andere kant direct uitcheckt.

Eerder eiste de gemeente Eindhoven nog dat gebruikers van de stationshal niet elke keer een pas of sleutel tevoorschijn hoefden te halen als zij een doorsteek willen maken. Maar die voorwaarde lijkt nu van de baan. Zij bevestigen dat de poortjes nog dit jaar dichtgaan maar verwijzen voor uitleg naar de NS.

Doorgaand voetverkeer
Reizigersorganisatie Rover is ontstemd over het besluit. ,,Die poortjes hadden nooit geplaatst mogen worden", zegt Renk Poncin, voorzitter van afdeling Zuidoost-Brabant. Volgens Rover is meer dan de helft van de gebruikers van de stationspassage doorgaand voetverkeer. En die moeten te allen tijde gebruik kunnen maken van de passage. De reizigersorganisatie zegt zeker te weten dat de afspraak was dat de stationshal niet afgesloten zou worden.

Maar volgens de NS is afsluiting altijd de bedoeling geweest. ,,Het is nooit onze intentie geweest om de poortjes niet af te sluiten", zegt een woordvoerster van de NS. ,,Zonder afsluiting zaaien de poortjes eerder verwarring dan dat ze behulpzaam zijn." Het ED schreef eerder al over de 'boete' die je kunt krijgen als je per ongeluk twee keer uitcheckt. Dat moet met hekjes in de poortjes verleden tijd zijn.

Nooit geplaatst mogen worden
Zonder hekjes hebben de poortjes geen zin en daarom hadden ze volgens Rover nooit geplaatst mogen worden. ,,In Den Bosch is er ook sprake van een passage die zeer veel gebruikt wordt door doorgaande reizigers. Daar is vanaf het begin af aan besloten dat daar alleen pilaren komen waarbij je zowel in- als uitcheckt. Veel overzichtelijker, goedkoper en gebruiksvriendelijker, aldus Rover. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven