Het eerste ontwerp voor de herinrichting van de Stationsweg in Eindhoven. Gisteravond konden omwonenden hun commentaar geven hierop.
Volledig scherm
Het eerste ontwerp voor de herinrichting van de Stationsweg in Eindhoven. Gisteravond konden omwonenden hun commentaar geven hierop. © Gemeente Eindhoven

Stationsweg Eindhoven in 2019 toe aan herinrichting

EINDHOVEN - De Stationsweg in Eindhoven wordt voor eind 2019 heringericht met twee rijbanen, een dubbelzijdig fietspad en de Gender met daarin groene 'eilandjes'. De plannen voor de herinrichting van de Stationsweg in Eindhoven zijn dinsdagavond gepresenteerd in The Student Hotel. 

De gemeente wil de herinrichting realiseren nog vóór de bouw van District E met de drie torens op het Stationsplein begint, eind 2019 of begin 2020. In de eerste schetsen zijn een trottoir met bomen,  twee rijbanen, een dubbel fietspad en de Gender met groene eilandjes opgenomen. Omwonenden en ondernemers kregen de kans om hun commentaar te geven. 

Schetsen

De eerste schetsen voor de Stationsweg dateren al van 2007. Nu wil de gemeente de herinrichting af hebben voordat de bouw op het Stationsplein. Om te voorkomen dat de nieuwe inrichting meteen kapot gereden wordt, wordt bouwverkeer via de Vestdijk/Fellenoordtunnel geleid. Op het  Stationsplein komt het stadsloopje de Gender ook boven de grond, net als straks in het Emmasingelkwadrant achter Philips Lighting. Dat is niet alleen mooi, maar heeft ook een functie. De Gender moet het 'schone' regenwater opvangen, ook bij flinke hoosbuien. Het (vernieuwde) riool krijgt alleen het afvalwater te verwerken. 

In het nieuwe ontwerp voor de Stationsweg is nu een bijna tien meter brede waterloop van zo'n 1 tot 1,50 diep ingetekend met groene eilandjes. Omdat de weg een rol blijft spelen in de aan- en afvoer van verkeer naar het centrum, is in het ontwerp rekening gehouden met twee rijbanen. Die liggen aan de stoep aan de zuidkant, voor de woningen. Dan komt een dubbel fietspad en daarna het water, zeg maar aan de kant van het spoor. 

Volgorde

De volgorde van de onderdelen was meteen een van de eerste dingen die op commentaar kon rekenen. Waarom het fietspad of juist het water niet aan de stoep aan die kant? Dat heeft te maken met de zonkant en de bereikbaarheid van het Stationsplein voor de fietsers. 

Verder waren er veel opmerkingen over het verdwijnen van het parkeren langs de Stationsweg, onder meer van Jogchum van Driesten van Houwens Vlaai. ,,Als klanten niet meer kunnen parkeren hier, kan ik wel stoppen." Projectmanager Faranz Verbocht legde uit dat er niet genoeg ruimte is op de Stationsweg voor alle wensen. ,,We moeten keuzes maken. En het beleid is om de binnenstad autoluw te maken. Daar passen ook minder parkeerplaatsen bij." 

Opmerkingen

Andere opmerkingen waren er over het maken van een ingang voor de parkeergarage van de flat Seepaerdstad aan de Stationsweg, de overlast door horeca ('en die maak je niet goed met dat beetje groen'), het doorgaand verkeer richting Fuutlaan en de overlast daar, en over de bouw van Lichthoven, de geplande zes blokken achter The Student Hotel. 

De gemeente gaat nu het ontwerp uitwerken en komt dan begin volgend jaar terug naar de bewoners. Uiteindelijk zou er tussen maart en oktober 2019 gewerkt moeten worden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven