Volledig scherm
Liza werd slachtoffer van sexting. © zonder

Steeds meer jongeren zoeken hulp na misbruik sexting

EINDHOVEN - Steeds meer jongeren die het slachtoffer worden van sexting -het digitaal verspreiden van naaktfoto's- raken in geestelijke nood en zoeken psychiatrische hulp.

Dat bevestigt een woordvoerder van de GGzE in Eindhoven. Er is een duidelijke trend zichtbaar: ,,Vorig jaar hadden we op één klinische afdeling een kleine tachtig jongeren. Van hen waren er 22 die met misbruik van sexting te maken hadden."

Drugs
Niet zelden leidt misbruik van sexting - doordat de foto's via internet verspreid worden- tot depressies en grijpen slachtoffers naar drank of drugs. Ook bij Yes We Can Clinics, een specialistische jeugd ggz-instelling die zijn hoofdkantoor in Eindhoven heeft, is de toename zichtbaar, zegt woordvoerder Stefan de Bruijn. ,,Driekwart van onze jongeren kent wel iemand die hiervan het slachtoffer werd en een kwart van de meisjes heeft zelf ervaringen op dat gebied."

,,Slachtoffers worden gepest en uitgelachen. Dat kan tot heftige effecten leiden, zoals depressies en gedragsproblemen, schooluitval en verslaving", aldus De Bruijn. ,,Er zijn zelfs gevallen van zelfmoord bekend."

School
Liza, een 22-jarige vrouw uit de regio Den Bosch, stuurde op haar twaalfde een digitaal plaatje van haar borsten in lingerie aan haar toenmalige vriendje. De foto ging direct de hele school rond. ,,Iedereen wees me na: dat is het meisje van die rode bh, die slet", vertelt Liza. ,,Ik was altijd al wat onzeker, maar hierdoor raakte ik al mijn zelfrespect en -vertrouwen kwijt. Ik werd zwaar depressief, heb meermalen zelfmoord overwogen."

In oktober 2015 besloot de inmiddels jonge vrouw hulp te zoeken. Ze klopte aan bij Yes We Can Clinics. Een behandeltraject van tien weken -intern- hielp Liza er bovenop. Het heeft haar veel kruim gekost, maar: ,,Ik ben nu een stuk sterker geworden, hoewel die foto heel mijn leven heeft getekend."

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of via de digitale krant..

In samenwerking met indebuurt Eindhoven