Steekpartij centrum Eindhoven ging waarschijnlijk om drugs, jongen (17) ernstig gewond

UPDATE + VIDEOEINDHOVEN - Op het 18 Septemberplein in Eindhoven is donderdagmiddag een 17-jarige jongen in zijn nek gestoken. De dader is ervandoor. Volgens de politie heeft de steekpartij waarschijnlijk te maken met een conflict in het drugscircuit. 

De steekpartij vond plaats rond 12.00 uur. Het slachtoffer is snel afgevoerd naar het ziekenhuis. Aanvankelijk werd er ook een traumahelikopter opgeroepen, maar die hoefde niet te landen. 

De politie weet nog weinig details. Het slachtoffer is in zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de politie heeft hij zelf nog niets kunnen vertellen over wat  er precies gebeurd is. Over de dader is bekend dat hij negroïde is en donkere kleding draagt. Na enig onderzoek heeft de politie een idee wie hij is. De jongen of man is nog op de vlucht is. In de omgeving is lang tevergeefs naar hem gezocht. 

Drugs

Mogelijk heeft de steekpartij dus te maken met een drugsdeal. Het gebied rondom de Vestdijktunnel is een in dat verband bekende locatie.

Volgens Henk van Middelkoop, officier van dienst van de politie, was een groot aantal mensen getuige van de steekpartij. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau om te worden gehoord. ,,Over de aard van de verwondingen kan ik nog geen mededelingen doen. Wel dat het slachtoffer ernstig gewond geraakt is. Dat blijkt ook wel uit de grote hoeveelheid bloed die het slachtoffer heeft verloren." Een uitgebreider signalement van de dader heeft hij nog niet.

Veel bloed

Op het trottoir tussen de C&A en de fietsenstalling ligt een grote plas bloed. Ook is een groot gebied op het plein en de Hermanus Boexstraat met rood-wit lint afgesloten.

Mensen in het centrum reageren onthutst op de steekpartij. ,,Op klaarlichte dag nog wel. Het moet echt niet gekker worden", zegt een man. 

Een medewerkster van een winkel vlakbij de Primark schrok op toen het slachtoffer wat scheldwoorden naar de dader schreeuwde. Vervolgens zag ze hem weglopen, richting de C&A. ,,Hij riep: 'Bel een ambulance, bel een ambulance'.'' Waar de dader heen vluchtte kon ze niet zien. Het slachtoffer bloedde hevig, zag ze. ,,Hij trok helemaal wit weg. Gelukkig was de politie er snel bij. Beveiligers van winkels hier omheen hebben ook geholpen.'' 

Eerste hulp

De manager van kledingzaak America Today, gevestigd in de kleine Blob, vertelt hoe hij, samen met enkele medewerkers van buurman Primark en later een toegesnelde arts, eerste hulp verleende aan het slachtoffer. ,,Mijn collega waarschuwde me, hij riep dat er een jongen ernstig gewond rondliep. Er stonden veel mensen omheen en hij bloedde heel erg. Ik ben BHV'er - ben dus verplicht om te helpen - en heb de EHBO-koffer in onze winkel gepakt en ben naar buiten gerend." 

,,Vervolgens heb ik een schone handdoek in de nek van de jongen gedrukt om het bloeden te stelpen." Dat ging aanvankelijk nogal moeizaam, vertelt Geert: "Die jongen bleef maar rondlopen. Ik zei dat-ie moest gaan zitten."

Volgens de hevig geschrokken winkelier heeft hij geen verdachte gezien. ,,Die was meteen weg." De hulpdiensten waren snel  ter plaatse en voerden de 17-jarige af naar het ziekenhuis. 

Volledig scherm
Politie op de plaats van de steekpartij in Eindhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Op het 18 Septemberplein ligt nog veel bloed. © Rob Burg
Volledig scherm
Het gebied is afgezet met linten. © Bert Jansen
Volledig scherm
Het gebied is afgezet met linten. © Bert Jansen
Volledig scherm
Steekpartij Eindhoven © Rob Burg
Volledig scherm
Steekpartij Eindhoven © Rob Burg

In samenwerking met indebuurt Eindhoven