Volledig scherm
© Thinkstock

Stel verdacht van witwassen: Cel geëist om fraude met telefoonwinkel in Eindhoven

EINDHOVEN - Faillissementsfraude? Onzin. De verdachte had met zijn Eindhovense telefoonwinkel een vervelende schuldeiser, dat wel. Maandag moesten hij en zijn vrouw de rechtbank overtuigen van hun onschuld.

De Belastingdienst en een voormalige verhuurder zouden als schuldeisers zijn gedupeerd door de faillissementsfraude van de 36-jarige Kassra F. Zijn handel in telefoons en navigatieapparatuur, gevestigd in de Johannes Buijslaan in het Eindhovense stadsdeel Strijp, werd 21 oktober 2014 failliet verklaard. De curator heeft aangifte gedaan en de officier van justitie verwijt de man dat hij voor een half miljoen euro van de voorraad onderhands heeft verkocht of anders te gelde gemaakt.

Na twee succesvolle kwartalen deden de verdachten geen aangifte en afdracht btw. Samen met zijn partner Pariwash N. (34) zouden ze ruim een jaar met uitgaven van 7.000 euro per maand op grote voet hebben geleefd, met een geregistreerd jaarinkomen van 18.000 euro. ,,Witwassen", meent officier van justitie Martens.

Administratie

Tot slot wordt hem verweten dat hij weigerde inzage te geven in zijn administratie. Dat alles moet leiden tot een celstraf van 21 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk, vindt Martens. Omdat N. bewust heeft meegedaan met het witwassen, is tegen haar een taakstraf van 200 uur geëist.

Onzin, betogen F. en zijn advocaat Jules van Wijk, die om vrijspraak vroeg. De verdachte had een hoge schuld bij een van zijn leveranciers, die hij niet kon afbetalen. ,,Oké, dan neem ik je bedrijf over", zou de Afghaan hebben gezegd. Ook zou hij F. en diens familie hebben bedreigd. Voor één euro, aan een Engelse ltd (b.v.) die ook op naam van F. staat.

Maar het was de Afghaan die de touwtjes in handen had, hield de verdachte de rechters voor. Ook het leven op grote voet kon hij uitleggen. Een kennis uit Iran wil zich in Nederland vestigen en alvast een huis aankopen. F. kreeg alvast een ton in contanten, om een aanbetaling te kunnen doen en gebruikte dat voor levensonderhoud. ,,Alles op basis van een mondelinge afspraak?", vroeg rechtbankvoorzitter Van de Wetering. ,,Dat kan, als je elkaar vertrouwt", stelde F.

Iran

In aanloop naar de rechtszaak kwam er een schriftelijke verklaring uit Iran, als bevestiging. Vals, was het oordeel van de douane. Daarom had de rechtbank een verzoek van Van Wijk om de kennis in Iran als getuige te laten verhoren, afgewezen.

De verdachte is vier keer eerder failliet gegaan. In 2014 verhuisde hij naar Bocholt in België. N. ging eerst naar Heinsberg in Duitsland, maar trok later weer bij hem in.

De man handelt weer in telefoons en navigatiesystemen. ,,Die verkoop ik via bol.com."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven