Volledig scherm
© ANP

Stemmen tellen tot diep in de nacht

VideoEINDHOVEN - Het tellen van een kleine half miljoen stemmen in Zuidoost-Brabant ging tot diep in de nacht door. Met dank aan het grote, onhandige stembiljet.

Een stembiljet van honderd bij vijftig centimeter, waarop alle 28 partijen hun kandidaten kwijt kunnen, dat kost het nodige uit- en opvouwwerk. Elke kiezer weet daar sinds woensdag over mee te praten. Het vervolgens weer openvouwen van al die lappen papier en het registreren van elk rood bolletje had nog veel meer voeten in de aarde.

Net als op veel andere plekken in het land duurde het handmatig tellen van alle stemmen - in Zuidoost-Brabant 463.864 stuks - tot diep in de nacht. 

Onduidelijkheid
In Asten kon het stemmen tellen om pas drie uur 's nachts worden afgerond. Volgens een woordvoerder van de gemeente was er onduidelijkheid over de uitslagen van twee stembureaus en moest er opnieuw geteld worden. Ook waren er problemen met het versturen van de informatie naar het ANPVoor het tellen had Asten extra mensen opgetrommeld. Ook de reserve-tellers werden ingeschakeld. 

Ook de gemeente Eindhoven had voorzorgsmaatregelen getroffen, maar toch duurde het nog tot 01.51 uur voordat alle 128.475 stemmen waren geteld. En dat is ruim twee uur later dan verwacht. De oorzaken? "Het grote formaat stembiljet -het was heel wat vouwwerk- én de hoge opkomst. Wij hebben daarom vijftien extra tellers ingezet, in totaal hadden we er 270. Vier jaar terug waren we iets eerder, maar toen was de opkomst lager en de stembiljetten kleiner", zegt een woordvoerster.

Nachtwerk
In Someren konden de stemmentellers om 3.30 uur hun bed opzoeken. "We hadden hier rekening mee gehouden. Op elk bureau hadden we zeven mensen zitten, inclusief drie tellers. Dat is er één meer dan gebruikelijk", zegt een woordvoerster. In Heeze-Leende ging het tellen tot drie uur door.  Een uur later dan bij voorgaande Kamerverkiezingen, mede door de hoge opkomst (84,1 procent). 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven