Volledig scherm
© Thinkstock

‘Sterfgeval bij GGzE Eindhoven hoort niet in strafrecht’

DEN BOSCH - De strafrechtelijke vervolging van de GGzE vanwege het overlijden van een patiënte in mei 2013, dient geen doel. Dat is de kern van het betoog van de advocaat van de Eindhovense instelling.

Het strafrecht is er om mensen te vervolgen die bewust verkeerd hebben gehandeld. Daarvan is geen sprake rond het overlijden van een patiënte bij de GGzE, stelt Boudewijn van Eijck, de advocaat van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg. ,,Doordat deze zaak nu zoveel jaren na dato aan de strafrechter wordt voorgelegd wordt helaas bevorderd dat we elkaar alsnog de maat gaan nemen in plaats van dat enige mildheid in het veroordelen van elkaar groeit”, zei Van Eijck donderdag bij de rechtbank in Den Bosch.

Tuchtcollege

De advocaat wees erop dat het Medisch Tuchtcollege en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al naar de zaak hebben gekeken. ,,De inspectie kan maatregelen opleggen waardoor de zorg verbetert, de strafrechter kan dat niet.”

De patiënte van de GGzE overleed nadat ze het antipsychoticum clozapine had gekregen. Ze bleek overgevoelig voor het medicijn en kreeg een hartvliesontsteking. Haar ouders waarschuwden dat het niet goed ging met hun dochter, maar de instelling reageerde niet adequaat op dat signaal.

Fouten

Het Openbaar Ministerie stelt dat er rond het overlijden van de vrouw verschillende menselijke fouten zijn gemaakt. De afzonderlijke persoonlijke fouten en organisatorische gebreken samen, zijn volgens het OM reden genoeg om de instelling alsnog te vervolgen. 

De individuele fouten waren geen reden voor strafrechtelijke vervolging. Van de tuchtrechter kreeg een betrokken arts in opleiding een waarschuwing (de laagste straf) en een psychiater een berisping (de op een na laagste straf).

Spreekrecht

Van Eijck stelde dat ,,we niet een te groot optimisme mogen koesteren als het gaat om de behandelbaarheid van gecompliceerde psychiatrische aandoeningen. De keuzes die daarbij op dat terrein worden gemaakt ook qua medicatie zijn niet altijd onomstreden onder vakgenoten en worden niet altijd door de samenleving begrepen.”

De behandeling in Den Bosch donderdag betrof een zogeheten regiezitting. In maart wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Dan zullen nabestaanden van de vrouw gebruikmaken van hun spreekrecht.

  1. Zomeraankopen PSV hebben momenteel het rendement van een spaarrekening
    PREMIUM
    Video

    Zomeraanko­pen PSV hebben momenteel het rendement van een spaarreke­ning

    Na een peperduur trainingskamp in Qatar is PSV terug bij af. Het is waarschijnlijk een volstrekt nutteloze investering geweest in een karakterarme en aangeslagen spelersgroep, die vol twijfelgevallen zit. Een aantal spelers van dit PSV is gekocht voor prijzen waar een paard de hik van krijgt en rendeert als een spaarrekening van de Nederlandse grootbanken. Daarop wordt geld in ieder geval niet minder waard en de nieuwe PSV'ers zien hun transferwaarde na een enorm slechte fase misschien wel kelderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven