Volledig scherm
Schets van de nieuwe Tongelreep. © Gemeente Eindhoven

Steun voor plan bouw nieuw zwembad in Eindhoven ondanks prijskaartje

EINDHOVEN - Grote tekorten of niet, een meerderheid in de raad wil toch 19 miljoen lenen voor bouw nieuw zwembad.

Ondanks het miljoenentekort van Eindhoven steunt het overgrote deel van de gemeenteraad het idee om nu 19 miljoen euro uit te gaan trekken voor een nieuw familiezwembad in Eindhoven. Alleen de oppositiepartijen Ouderen Appèl Eindhoven (OAE), BBL, Leefbaar Eindhoven en LPF pleiten voor uitstel.

Het OAE komt dinsdagmiddag, als de raad over de begroting voor 2018 beslist, met een oproep aan het stadsbestuur om een aantal investeringen uit te stellen 'tot betere tijden'. Daarbij gaat het om onder meer om het snelfietspad naar Helmond, de Park and Ride Aalsterweg én dus de nieuwe Tongelreep. ,,Het is toch van de gekke om daar nu bijna twintig miljoen voor te lenen? We kunnen ons nu geen nieuw bad veroorloven", zegt Dre Rennenberg van het OuderenAppèl. 

Tekorten

Maar hij krijgt alleen bijval van de Brede Beweging Linksom (BBL), LPF en Leefbaar Eindhoven (LE). ,,Eerst orde op zaken stellen, dan pas weer geld uitgeven", zegt Rudy Reker (LPF). ,,Het bouwplan op zich ziet er netjes uit", vindt Eddy de Beaumont (LE). ,,Maar door al die tekorten op het sociaal domein krijg je dit niet uitgelegd in de stad. Mensen snappen het niet: aan de ene kant bezuinigen door te stoppen met het 's middags baantjes zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, aan de andere kant 19 miljoen uitgeven aan een nieuw zwembad?"

De coalitie, met de PvdA, GroenLinks, D66 en SP, steunt het plan wél. ,,Of dit nu een verstandige uitgave is? Ik snap heel goed dat die vraag wordt opgeworpen. Maar wij vinden het heel belangrijk dat er ook een zwembad komt voor recreanten", zegt Frank Depla van de PvdA. ,,En dat zwemmen in Eindhoven betaalbaar wordt en blijft, vandaar de entreeprijs van 6,50 voor de nieuwe Tongelreep. Als je niets doet, ontkom je er niet aan te investeren in het bestaande, verouderde gebouw van de Tongelreep. Dan is nieuwbouw de beste keus."

Discussie

,,We hebben hier flink over gediscussieerd in de fractie. De financiële problemen in het sociaal domein zijn gigantisch. Maar dat is geen reden de hele stad op slot te gooien", zegt fractievoorzitter Rik Thijs van GroenLinks. ,,Die problemen hebben we niet in een of twee jaar opgelost, misschien zelfs niet in vier jaar. Hoe lang ga je dan wachten met nieuwe investeringen?"

,,De problemen in het sociaal domein moet je niet afwentelen op de rest van de stad. We willen dat Eindhoven aantrekkelijk blijft, dat ouders en kinderen hier kunnen zwemmen", zegt D66-raadslid Guido Smeets. ,,Of het verstandig is nu deze uitgave te doen? We vinden dat het nódig is", zegt SP-fractievoorzitter Murat Memis. ,,We hebben het aan de stad beloofd, we hebben mensen gevraagd wat voor zwembad ze graag willen. We moeten ook in de stad blijven investeren."

,,Die investering in een nieuwe Tongelreep is an sich geen probleem", zegt ook fractievoorzitter Hans Rozendaal van oppositiepartij VVD. ,,Eindhoven moet een gezellige stad blijven, dat vinden wij ook. Maar het college moet wel de kraan dichtdraaien bij het sociaal domein. Het grijpt daar niet in, dát is het probleem."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven