Volledig scherm
Maarten Steinbuch, vorig jaar winnaar van de Simon Stevin Meesterschapsprijs. © Hollandse Hoogte

Stevinpremie wordt naast Spinozapremie de nieuwe prijs voor de wetenschap

DEN HAAG - Nederland krijgt een nieuwe wetenschapsprijs naast de prestigieuze Spinozapremie. Vanaf volgend jaar kunnen twee wetenschappers in aanmerking komen voor de Stevinpremie van 2,5 miljoen euro als zij met hun onderzoek grote maatschappelijke of economische invloed hebben gehad.

De Stevinpremie wordt uitgereikt door NWO, net als de huidige Spinozapremies. „Met deze premie belonen we naast kwaliteit van de wetenschap ook de toepassing ervan”, zegt demissionair staatssecretaris Sander Dekker (OCW).
Het geld dat de winnaars krijgen, is bestemd voor „verder onderzoek en de bijbehorende kennisoverdracht”, laat NWO in een persbericht weten. Net als bij de Spinozapremie, kunnen ook voor de Stevinpremie wetenschappers worden voorgedragen.

Sinds 1998 bestonden er al zogeheten Simon Stevin-prijzen, zoals Simon Stevin Meesterschap, speciaal voor technische wetenschap, dat vorig jaar werd uitgereikt aan TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch. Die Stevinprijzen leken al een beetje op de aangekondigde Stevinpremie. Maar toen kwamen nog niet alle wetenschapsgebieden in aanmerking. Dat gaat nu wel gebeuren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven