Volledig scherm
© Ronald Otter

Stiekem daten via chat, officieel met de familie

Daten? Een website is overbodig, zeggen jonge, 'zoekende' moslims in de Eindhovense binnenstad. Op het 18 Septemberplein zijn Ilias en Tahiri er het levende voorbeeld van.De twee Marokkanen uit Rotterdam, achttien jaar, staan te wachten op hun geheime 'date'.


"Het gaat via msn of via de chatbox van maroc.nl ", vertelt Ilias. "Marokkaanse meiden vragen eerst of je een auto hebt, wat voor merk kleding je draagt en of je genoeg geld hebt. Op maroc.nl gaan die meiden helemaal los."


De twee Eindhovense meisjes waarmee ze hebben afgesproken, doen dat stiekem. "Hun vader mag het niet weten. Ouders komen er pas bij als het allemaal serieus wordt", vertelt Tahiri, terwijl zijn 'date' zich meldt op zijn mobiel. Ze staat hen in de gaten te houden vanuit de C&A. "Sorry, ik ga er maar eens naar toe. Wil je ons niet bespioneren?"


In de Piazza vertelt Hanan (23) dat ze niet in een datingsite gelooft. De Marokkaanse met hoofddoek ontmoette haar aanstaande man toevallig. "Hij kwam langs de deur om kalenders te verkopen. Mijn broer kende weer een vriend van hem. Zo hebben we een keer afgesproken. Binnenkort stellen we elkaar aan onze ouders voor. Volgens de islam moet het ook via familie gaan, anders mag je geen contact hebben. Daarom geloof ik ook niet in zo'n datingsite."


Dilet, Tülay en Sibel, alledrie zestien en van Turkse komaf, beweren hetzelfde. Twee van de drie dragen een hoofddoek. "Echte moslims gaan niet op zo'n site op zoek naar een man. Volgens onze traditie leer je elkaar kennen op feesten, via familie of bekenden. Of we genoeg keus hebben in Nederland? Er zijn genoeg leuke Turkse jongens."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven