Volledig scherm
Pand P in Eindhoven © ED

Stormkamer als het nieuwe theater in Pand P in Eindhoven

RecensieEINDHOVEN - Een stormkamer is volgens Hanna van Mourik Broekman een ontmoeting van mensen die hun gedachtes met elkaar confronteren. Praten zeg maar. En omdat die confrontatie in een theater is, maakt Hanna ook gebruik van 'theatrale interventies' om die gedachtes boven tafel te krijgen. 

Wie: Toneelgroep Nomen 

Wat: Stormkamer: de Rechtbank

Waar: Pand P, Eindhoven

Wanneer: woensdag 17 april

Vaag. De stormkamer van woensdagavond speelt zich af in een rechtbank, hetgeen duidelijk is door de aanwezigheid van Vrouwe Justitia. Weliswaar geblinddoekt, maar in plaats van de weegschaal en het zwaard, heeft deze onafhankelijke rechter een lichtbalk en twee gloeilampjes om wat meer licht op de kwestie te werpen.

De stormkamer is vernieuwend theater dat past in het programma Thinx van Parktheater. Geen gewoon theater dus, maar het zoeken naar nieuwe wegen. Dus heft TG Nomen de denkbeeldige scheidslijn tussen publiek en acteurs voor de gelegenheid maar helemaal op.

We mogen, nee, moéten meepraten. Rode en groene kaarten om onze mening te geven over stellingen. De setting begint aardig op 'De achterkant van het gelijk' te lijken, dat Marcel van Dam in de jaren tachtig op tv bracht.

Via stellingen stapje voor stapje van overtuigingen twijfelgevallen maken. Dat lukt in deze stormkamer ogenschijnlijk ook, maar door het steeds absurder worden van de situatie verliest iedereen grip op het verhaal en dus op zijn of haar mening. De storm breekt letterlijk los. Ineens zijn publiek en acteurs weer gescheiden van elkaar en zitten we alsnog in een theaterstuk. Je voelt de mangel van de manipulatie. Welkom in het nieuwe theater.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven