Volledig scherm
Het RHC-gebouw in de Raiffeisenstraat in Eindhoven in 1999, toen het bijna klaar was. © Vincent Wilke

Streekarchief RHCe in Eindhoven moet schoon schip maken

EINDHOVEN - Het regionaal archief RHCe in Eindhoven moet beter, efficiënter én zuiniger gaan werken. Anders dreigt een jaarlijks financieel tekort. Een extern onderzoek en een interim-directeur zijn ingezet.

Een fusie met het streekarchief in Den Bosch ( Brabants Historisch Informatie Centrum), vertrekken uit het pand in het centrum van Eindhoven. Het zijn opties die onderzocht worden. ,,Want alles wordt onderzocht. Het RHC zoals het nu werkt is te broos. Het heeft wel wat kruim gekost, maar nu is iedereen er van overtuigd dat het moet. Het RHC moet resetten. En we gaan ons dus ook zeker afvragen of fusie een optie is en of we wel daar aan de Raiffeisenstraat  moeten blijven zitten."

Aan het woord is Frank van der Meijden. Burgemeester van Laarbeek, maar ook voorzitter van de commissie die namens het MRE verantwoordelijk is voor het streekarchief (RHCe). Het MRE is het bestuurlijk samenwerkingsverband van 21 Zuidoost-Brabantse gemeenten. Behalve Gemert, dat een eigen archief beheert, hebben die gemeenten een gezamenlijk RHC. Dat kost jaarlijks zo'n 4 miljoen euro. 

Niet doen

Van der Meijden werd in september voorzitter van de bestuurscommissie. Toen kwam hij er achter dat het regionaal archief afstevende op een exploitatietekort. Onder meer door een voorgenomen investering in een nieuw systeem. Daardoor dreigde een hogere bijdrage per inwoner uit die twintig gemeenten. ,,Dat gaan we dus niet doen, heb ik toen gezegd", aldus een kordate Van der Meijden. 

De Laarbeekse burgemeester was eerder betrokkken bij de reorganisatie van de regionale milieudienst Odzob. Dat proces verliep goed en met de (uiteindelijke) instemming van het personeel (goed voor 28 voltijdsbanen), directeur Marcel Duijghuisen en de MRE gaat het nu precies zo gebeuren bij het RHC. 

Horizon

Het onderzoek van adviesbureau Arena Consulting kost 19.000 euro en wordt betaald door het RHC.  Naast Duijghuisen is interim-directeur Hendrik Noppen benoemd. Dezelfde interimmer als destijds bij de milieudienst. Van der Meijden: ,,Noppen is de interne directeur voor de bedrijfsvoering. Duijghuisen is de man met de visie en het punt op de horizon". Het salaris van Noppen wordt betaald door de MRE. 

Het RHC heeft de laatste jaren fors moeten bezuinigen (8,8 fte). Verder is de wettelijke archieftaak omvangrijker en ingewikkelder geworden. Door eisen omtrent digitalisering en doordat er steeds meer dienstverlening wordt gevraagd vanuit de samenleving, neemt de druk op de organisatie nog meer toe. De periode van schoon schip maken en herbezinning op de taken duurt volgens Van der Meijden 12 tot 14 maanden. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toon Gerbrands kiest bij PSV voor ethiek: ‘Ethiek boven transparantie’

    Toon Gerbrands kiest bij PSV voor ethiek: ‘Ethiek boven transparan­tie’

    De bekeruitschakeling tegen NAC is bij PSV keihard aangekomen en zorgt voor nieuwe reuring na een toch al belabberd seizoen. Veel van wat er bij PSV gebeurt, lag en ligt door de slechte resultaten inmiddels onder een vergrootglas, tot aan de dokters en diëtiste toe. De bestuurders van de Eindhovense club liggen hier en daar onder vuur, maar vinden niet dat er olie op datzelfde vuur gegooid moet worden. Algemeen directeur Toon Gerbrands voelt totaal niet de behoefte om overal op te reageren, maar wil desgevraagd toch ingaan op enkele kwesties die het Eindhovens Dagblad aansnijdt. ,,Ethiek is voor mij veel belangrijker dan terugslaan of interne codes schenden.” Hij hoopt na een zware periode op eendracht, die in de clubhistorie altijd macht in plaats van machteloosheid maakte.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven