Drukte in de IJzeren Man in Eindhoven in 2019.
Volledig scherm
Drukte in de IJzeren Man in Eindhoven in 2019. © Jean Pierre Reijnen

Strengere eisen in nieuw plan voor IJzeren Man in Eindhoven

EINDHOVEN - De IJzeren Man krijgt bij evenementen te maken met strengere eisen van de gemeente Eindhoven. Die wil zo tegemoetkomen aan bezwaren van bewoners van residentie De Karpen en andere omwonenden tegen het nieuwe bestemmingsplan. 

Eigenaar Ton van den Biggelaar van natuurzwembad De IJzeren Man vindt de aangescherpte eisen voor evenementen geen probleem. ,,Dit bestemmingsplan zorgt ervoor dat we een ander verdienmodel krijgen. Evenementen zijn straks feitelijk niet meer nodig om het zwembad open te houden. En wat de regels betreft: we zijn in overleg met de omwonenden om er zelfs nog overheen te gaan. Mogelijk blijft het bij drie evenementen per jaar en ook overleggen we over het verder terugdringen van de geluidsbelasting", aldus Van den Biggelaar. 

Irritante bastonen begrensd

Het plan voor de IJzeren Man in  Eindhoven, een afbeelding uit het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Eindhoven.
Volledig scherm
Het plan voor de IJzeren Man in Eindhoven, een afbeelding uit het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Eindhoven. © Gemeente Eindhoven/IJzeren Man Recreratie BV

Van de gemeente Eindhoven mag de IJzeren Man aan de Javalaan nu al maximaal vijf evenementen per jaar organiseren. Die mogen straks hoogstens vijf dagen duren. Het op - en afbreken mag dan niet langer dan vier dagen duren en pas na 10.00 uur beginnen. En de voor de omwonenden zo irritante bastonen moeten begrensd worden tot maximaal 85 dB. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van B en W op bezwaren uit de buurt tegen het nieuwe bestemmingsplan. Dat staat in mei op de agenda van de gemeenteraad, als er weer vergaderd wordt. 

In dat plan worden de afspraken die al in 2007 zijn gemaakt vastgelegd. Het natuurzwembad mag aan de Javalaan een beheerderswoning bouwen en op de locatie van het huidige paviljoen een nieuwe horecazaak. Dichter bij het strand, aan het water, komt een nieuw paviljoen. 

Het nieuwe restaurant - met zalen gehuurd voor maximaal 200 personen - is nodig om voldoende inkomsten te genereren zodat de belangrijke voorziening voor de stad open kan blijven, zeggen gemeente en eigenaar. Op die manier worden de evenementen eigenlijk overbodig, zegt Van den Biggelaar. Voor de zekerheid blijven ze wel in het bestemmingsplan staan. ,,Maar onze eigen regels zullen scherper zijn dan de wettelijke mogelijkheden”, aldus de eigenaar.  De uitwerking van de plannen gebeurt in overleg met de buurt. 

Te veel herrie, te veel verkeer

Leeg strandbad de IJzeren Man in Eindhoven
Volledig scherm
Leeg strandbad de IJzeren Man in Eindhoven © FotoMeulenhof

De bezwaarmakers vinden dat evenementen en een horecazaak te veel herrie maken, te veel verkeer trekken en dus ten koste gaan van hun rust. Enkele bezwaarmakers pleitten voor het beperken van het aantal festivals en het hanteren van een maximaal geluidsniveau voor de bastonen. Ook de inperking van het aantal dagen dat er geluid wordt gemaakt, was een verzoek. 

Het college van B en W komt hen daarin dus deels tegemoet. Maar het college vindt vijf evenementen per jaar, tot middernacht in het weekend en doordeweeks en zondag tot 23.00 uur, wel ‘aanvaardbaar’. De veertig nieuwe parkeerplaatsen aan de Javalaan garanderen dat er voldoende plekken zijn, mogelijk met uitzondering van heel drukke zomerdagen, meent het college.

De vereniging van eigenaren van residentie De Karpen wil nu niet reageren. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven