Volledig scherm
Nicole van den Hurk.

Strijd om spreekrecht in zaak Nicole van den Hurk, wrakingskamer doet uitspraak

EINDHOVEN - Ze hadden alle vier in de rechtbank nog iets willen zeggen over Nicole. Ieder hooguit twee alinea's tekst. Over hoe het in 1995 omgebrachte en verkrachte meisje (15) is afgeschilderd. Toen dat van de Bossche rechter niet mocht was voor Ad en Tommy van den Hurk en Jolanda en Debbie van der Weijden vorige week de maat vol. Ze eisen nieuwe rechters en willen alsnog hun zegje doen.

De wrakingskamer doet woensdag uitspraak over dat verzoek.Het verzoek tot wraking van de rechter kwam vrijdag onverwacht, al is de discussie over spreekrecht sinds eind vorig jaar opgelaaid door de zaak-Nicole. Ook minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) liet zich uit over het spreekrecht voor nabestaanden na Kamervragen.

Minister Van der Steur ging vorig jaar niet specifiek in op de zaak-Nicole al zei hij dat de rechter altijd de ruimte heeft om zelf te bepalen wie hij of zij nog wil horen. Aan de wrakingskamer woensdag om te beoordelen of de rechtbankvoorzitter te strikt is omgegaan met de wet. Zó strikt dat de onpartijdigheid terecht in twijfel is getrokken.

Het Openbaar Ministerie en Job Knoester als advocaat van verdachte Jos de G. vinden in elk geval van niet. Wat hen betreft kan de zaak, zij het met opnieuw fikse vertraging, door met de huidige drie rechters.

Lees meer nieuws en achtergronden over de zaak Nicole van den Hurk op onze speciale dossierpagina.

Lees het hele verhaal in de papieren krant van woensdag of via de e-paper.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven