Volledig scherm
EINDHOVEN - Monumentenroute Philipsdorp © Jean Pierre Reijnen

Strijp is trots op Philipsdorp, met dank aan de bewoners

EINDHOVEN - De Nationale Monumentendag brengt elk jaar liefhebbers van de lokale geschiedenis en andere nieuwsgierigen op de been. Een wandeling door het Philipsdorp leert veel over boeren, burgers en buitenlui in Strijp.

Meer dan vierduizend monumenten hebben afgelopen weekend de deuren open gezet in het kader van Nationale Monumentendag. Dit jaar was het thema 'Boeren, burgers en buitenlui'. Van de tientallen in de regio nam Eindhoven er een bescheiden zes voor zijn rekening. Eén daarvan had dan wel weer véél voordeuren: 771 om precies te zijn, die van het bijna geheel gerenoveerde Philipsdorp. Zaterdag waren er vier wandelingen door de buurt, begeleid door bewoners en mensen van verhuurder Woonbedrijf.

Volledig scherm
EINDHOVEN - Monumentenroute Philipsdorp © Jean Pierre Reijnen

Begin vorige eeuw kochten de burgers van Eindhoven, de fabrikanten, veel boerengrond op om buitenlui, vakmensen van ver buiten Brabant, te kunnen huisvesten. Philips was een van de voortrekkers. De woningcorporatie Woonbedrijf is de opvolger van Hertog Hendrik van Lotharingen, dat op zijn beurt weer voortkwam uit het bouwbedrijf dat Philips en andere werkgevers aan het begin van de 20ste eeuw opzetten om te de groeiende beroepsbevolking in en rondom de stad te huisvesten. Philipsdorp is gebouwd tussen 1909 en 1923, naar een stedenbouwkundig ontwerp van Gerrit Jan de Jongh, gepensioneerd directeur Gemeentewerken in Rotterdam en schoonvader van Anton Philips.

Volledig scherm
EINDHOVEN - Monumentenroute Philipsdorp © Jean Pierre Reijnen

De eerste wandeling om twaalf uur trekt ruim twintig belangstellenden. Zij horen van vrijwilligster Marloes Kursten en vastgoedmanager Jorg van Waas van Woonbedrijf dat bij de renovatie de buitenkant van de woningen zoveel mogelijk de oude staat is hersteld. Zo zijn de oorspronkelijke kozijnen, die bij eerdere verbouwingen waren vervangen door grotere, weer terug, in dezelfde donkergroene kleur. Toch kon niet alles worden teruggedraaid. De Jongh had een tuindorp als uitgangspunt gehad, naar Engels voorbeeld. Maar omdat een eeuw later parkeerruimte belangrijk is, zijn er minder bomen. De eerste straten in de Strijpse wijk werden vernoemd naar leden van de familie Philips, zoals de De Jonghlaan, de Frederiklaan en de Henriëttestraat. Op aangeven van mijnheer Anton kwamen er om het groene karakter te benadrukken, straten als Iepenlaan, Lindenlaan en Esdoornlaan, compleet met de juiste bomen. Die hebben echter niet overal standgehouden.

Verdienste bewoners

Dat Philipsdorp in oude luister is hersteld, is de verdienste van de bewoners, geeft Van Waas ruiterlijk toe. Aanvankelijk wilde Woonbedrijf de woningen vervangen door nieuwbouw, maar dat riep verzet op. Uiteindelijk is gekozen voor renovatie. Voor een gemiddeld bedrag van 120.000 euro per woning is de wijk opgeknapt en staat nu te boek als een beschermd stadsgezicht en gemeentelijk monument.

Volledig scherm
EINDHOVEN - Monumentenroute Philipsdorp © Jean Pierre Reijnen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4175 stemmen