Graffitikunstenaar Niels Bakkerus verfraait de pilaren op het Strijps Bultje.
Volledig scherm
Graffitikunstenaar Niels Bakkerus verfraait de pilaren op het Strijps Bultje. © DCI media

Strijps 'bultje' in Eindhoven met handen van buurtbewoners versierd

EINDHOVEN - Het was eigenlijk een gewone onderhoudsklus voor het Strijps Bultje. Maar dankzij studenten van het SintLucas en buurtbewoners sieren zestig hand-portretten straks de pilaren onder het viaduct bij Strijp-S

De metershoge graffitiwerken wekken de illusie dat het Strijps Bultje letterlijk op handen wordt gedragen. ,,Die handen zijn allemaal van mensen uit de buurt", legt graffitikunstenaar Niels Bakkerus uit terwijl hij aan het werk is. ,,We hebben een paar avonden lang in het buurthuis handen gefotografeerd. Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar mensen met bijzondere handen en handen van mensen die veel betekend hebben voor de buurt." Bakkerus wijst er een paar aan. ,,Die met de gele mouw is bijvoorbeeld de hand van Thom Aussems (een van de grondleggers van het moderne Strijp-S, red.), en dat is de hand van de eigenaar van het hotel om de hoek."

De onderzijde van het viaduct stond voorheen vol met vrij inspiratieloze tags; handtekeningen van graffitischrijvers. ,,Het zag er gewoon niet uit", vindt Bakkerus. Eigenlijk was het dus gewoon een onderhoudsklus van de gemeen-te, maar samen met het SintLucas, de creatieve vakschool op Strijp-S, maakte de kunstenaar er een studentenproject van. De opdracht: bedenk een muurschildering voor op de pilaren die bij de buurt past en voldoet aan de eisen van de gemeente.

Kwaliteit en haalbaarheid

,,We hebben samen allerlei concepten bedacht en gepresenteerd aan de gemeente en de buurtcommissie. Daarvan zijn er drie uitgekozen op basis van kwaliteit en haalbaarheid." De finalisten zijn vervolgens via een online stemming aan de buurt voorgelegd. Uit de 551 stemmen die binnenkwamen is het project 'Handen uit de mouwen' verkozen tot winnaar.

De graffiti-artiest probeert veel detail aan te brengen in de handportretten. ,,Het belangrijkste is dat het karakteristieke van iemands hand terugkomt op de muur. Aan iemands hand kun je enorm veel aflezen. En het zijn ook allerlei soorten handen: verschillende huidskleuren, leeftijden; alles zit erin. Niet alleen omdat het anders saai is, maar ook omdat het een goede afspiegeling is van wie hier allemaal woont. Wat dat betreft is het echt een democratisch project." Bakkerus wil eind januari klaar zijn met het project.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven