Volledig scherm
Gevelplaten met zonnecellen, van het Eindhovense bedrijf Solarix, staan als voorbeeld op het Stadhuisplein in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Stroom uit de gevel slaat nog niet aan in bouw Eindhoven

EINDHOVEN - Een pand hoeft geen zonnepanelen te hebben om zelf stroom op te wekken. Dat kan ook met bijvoorbeeld zonnecellen op gevels en glas. 'Getrut' met regels en kostenberekeningen weerhouden de bouwsector nog.

Dakpannen met zonnecellen erin, gevels die zonne-energie opwekken, glas dat stroom produceert: het kan allemaal al, technisch gezien. Het moet ook, want er zijn te weinig daken om alle stroom op te wekken met rechttoe rechtaan zonnepanelen.

En toch gebeurt het nog maar mondjesmaat. Daar moet en zal verandering in komen, was de boodschap vrijdag in het Stadhuis in Eindhoven. Zuidoost-Brabant heeft een verzoek ingediend bij het Rijk om experimenteerzone te worden waar regels op de schop gaan, zei wethouder Mary-Ann Schreurs na afloop.

Nieuwe ideeën

In het Stadhuis hield het consortium Impuls, dat bezig is met de renovatie en verduurzaming van Eindhovense gemeentegebouwen als het Stadhuis, Mercado en het NRE-kantoor, een bijeenkomst om 'nieuwe ideeën uit de markt op te halen', zoals directeur Alex Hesling van Impuls het omschrijft. De zes bedrijven in Impuls zoeken steeds naar de nieuwste toepassingen, zeker ook op het gebied van in bouwmateriaal geïntegreerde zonnecellen.

Quote

Bij een marmeren gevel heeft niemand het over de terugver­dien­tijd, maar bij zonnepane­len wel. Daarom komt iets eenvoudigs zo lastig van de grond

Wethouder Staf Depla

Wethouder Staf Depla zette de toon door de vraag op te werpen waarom een innovatief bedrijf als Solliance in Eindhoven, gespecialiseerd in zonnecellen, nog maar op zo weinig gebouwen zijn kunsten kan vertonen. ,,Bij een marmeren gevel heeft niemand het over de terugverdientijd, maar bij zonnepanelen wel. Daarom komt iets eenvoudigs zo lastig van de grond."

Harold van de Ven (NBArchitecten) uit Best was duidelijk: alles kan op technisch gebied, het moet alleen ingevoerd worden. Hij vergeleek het met een iPad. ,,Een technisch opengewerkt exemplaar wil niemand kopen. Maar met een mooi design wil opeens iedereen er vier keer zoveel voor betalen. Zo is het met zonnecellen in bouwmaterialen ook: nu ziet het er niet uit. Dat moet beter en dat kan ook al", aldus Van de Ven. Hij heeft onder meer een appartementencomplex met zonnecellengevels voor corporatie 'Thuis in Best in uitvoering.

Van den Heuvel van Solliance constateert dat veel zonnepanelen gewoon niet passen in de bouw. ,,Daarom willen wij in een nieuw bedrijf, Solar Film Industries, maatwerk gaan leveren, zodat bouwcomponenten die nu nog dood zijn een stekkertje krijgen en energie gaan opwekken. En de prijs? Die daalt alleen maar verder naarmate we ze meer gebruiken."

Beschermd

Daarna was het de beurt aan de praktijk. Architecte Saskia Oranje van Impuls komt bijvoorbeeld welstandseisen en monumentenbescherming tegen bij de Stadhuistoren (oplevering volgend jaar) en de laagbouw van het Stadhuis. ,,De gevel van het monumentale gebouw is beschermd, daar mogen we niet veel aan doen. En dus zoeken we voor de laagbouw van het Stadhuis, die als volgende aan de beurt komt, andere mogelijkheden om zonne-energie op te wekken." Uit de zaal kreeg zij meteen antwoord. Een producent van energieopwekkend glas - al toegepast in het nieuwe kantoor van de Rabobank aan de Fellenoord - meldde zich.

Rob Bogaarts van Woonbedrijf komt allerlei 'getrut' tegen als de woningcorporatie zonnepanelen wil verwerken in de bouw van woningen. Regel is bijvoorbeeld dat voor een bijdrage via de servicekosten alleen roerende, dus demonteerbare zonnepanelen gezet mogen worden, terwijl de strikte huren investeringen in extra zonnecellen in de gevel lastig maken. Ook de onzekerheid over het teruglevertarief voor energie (de zogeheten saldering) maakt investeringen onzeker, aldus Bogaarts.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7347 stemmen