Een sportzaal in het Limburgse Tegelen wordt gebouwd met panelen van geperst stro van het Eindhovense bedrijf Strotec.
Volledig scherm
PREMIUM
Een sportzaal in het Limburgse Tegelen wordt gebouwd met panelen van geperst stro van het Eindhovense bedrijf Strotec. © Strotec

Stropanelen bedrijf Strotec uit Eindhoven nu ook voor grote projecten

EINDHOVEN - Een sportzaal in Limburg en mogelijk 25 woningen in Kaatsheuvel. Dat zijn de nieuwe projecten met bouwpanelen van stro waar het  Eindhovense bedrijf Strotec aan werkt. ,,Het gaat langzaam maar het besef dat CO2-vrij en stikstofarm bouwen belangrijk is, breekt nu echt  door", zegt Jan Walrecht, een van de initiatiefnemers. 

Een sportzaal in het Limburgse Tegelen wordt gebouwd met panelen van geperst stro van het Eindhovense bedrijf Strotec.
Volledig scherm
Een sportzaal in het Limburgse Tegelen wordt gebouwd met panelen van geperst stro van het Eindhovense bedrijf Strotec. © Strotec

,,Bij de open dag van de bouw van de gemeentelijke sportzaal was ook Bouwend Nederland Zuid aanwezig. We merken dat de interesse gestaag groeit", aldus Walrecht. Hij is zelf een van de bewoners van de eerste woningen die twee jaar geleden op Strijp-R gebouwd werden met de in de fabriek voorgeproduceerde panelen van stro. 

In de nieuwe sportzaal in het Limburgse Tegelen zit 520 vierkante meter EcoCocon panelen van geperst stro, tegen zo'n 80 m2 in het huis van Walrecht. Die vullen de openingen van een staalskelet en kunnen bovendien hergebruikt worden als de zaal niet meer nodig zou zijn. ,,Venlo heeft als doel alle gemeentelijke gebouwen circulair te bouwen; dat hebben ze ook in het nieuwe gemeentehuis laten zien.” Voor Strotec is dit een belangrijke stap.  ,,We kunnen nu laten zien dat je de stropanelen op alle gebouwen toe kunt passen. En daar komt nog bij dat we met ontwikkelaar BPD en aannemer J. A. van Gisbergen uit Hooge Mierde bezig zijn met een project van 25 woningen in Kaatsheuvel. Het is een kwestie van geduld maar dan dringt toch door dat wij een bijzonder product hebben.”

  1. Expert over ‘fraude’ bij mega-aanbesteding die VDL misliep: ‘Zaken zijn anders voorgesteld dan ze zijn’
    PREMIUM

    Expert over ‘fraude’ bij me­ga-aanbeste­ding die VDL misliep: ‘Zaken zijn anders voorge­steld dan ze zijn’

    Een mega-aanbesteding voor busvervoer in het Oosten van het land, vorig jaar gewonnen door vervoerder Keolis, is mogelijk op frauduleuze wijze tot stand gekomen. Er zouden geheime afspraken zijn gemaakt met Chinese bedrijven bij de aankoop van 300 elektrische bussen. Keolis passeerde de Eindhovense busfabrikant VDL met de deal. Aanbestedingsexpert Wouter Stolwijk vermoedt grote gevolgen: ‘Er is gelogen tegen de provincie’.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven