Volledig scherm
Het What If Collectief uit Eindhoven heeft met MGNT de eerste grote STRP ACT Award gewonnen. © STRP

STRP-prijs voor ode aan Philips-pionier

EINDHOVEN - Het What If Collectief uit Eindhoven heeft met installatie MGNT, een gigantische magnetische tapeloop, de eerste grote STRP ACT Award gewonnen. Het collectief ontvangt 30.000 euro.

MGNT is een eerbetoon aan Dick Raaymakers, die decennia terug baanbrekende elektronische composities produceerde in de Philips-laboratoria. Met microfoons en sensors hoort en ziet MGNT de bezoekers en reageert op hun bewegingen, geluiden en gedrag. De geluiden die bezoekers maken in de ruimte worden omgezet in patronen van oplichtende deeltjes die over de tape spoelen. Als bezoekers dichterbij de tape komen, beïnvloeden zij de grafische patronen waardoor ook het geluid in de ruimte weer verandert.

Het prijswinnende collectief bestaat uit Toon Rooijmans en Rhys Duindam (beide afgestudeerd aan de TU/e), Luuk Schipperheyn (VPRO) en ontwerper Lola Gielen. Andere prijswinnaars zijn de Amsterdamse kunstenaar Leanne Wijnsma en de Oostenrijkse ontwerper Bernard Lenger. Zij wonnen ieder 15.000 euro. Alle werken zijn vanaf 24 maart te zien tijdens STRP Biënnale.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven