Volledig scherm
Project Next in Klokgebouw EIndhoven © René Manders

Studenten Fontys helpen Agent 007 een handje tijdens Next in Klokgebouw Eindhoven

EINDHOVEN - Een huisrobot die een inbreker met een taser een toontje lager laat zingen, of een laserstraal die een geheim agent helpt een opponent uit te schakelen. Het zijn enkele 'handigheidjes' die een projectweek van Fontys Hogeschool ICT heeft opgeleverd.

Het mag niet ontbreken in de uitrusting van elke geheim agent, de speciale laserstraal die een groep studenten van Fontys Hogeschool ICT deze week heeft ontwikkeld in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

Laserstraal
,,De laserstraal kan in een auto worden ingebouwd", vertelt Bram Fenijn, de woordvoerder van groep 16 tijdens de projectweek NEXT, die deze week op Strijp-S wordt gehouden. ,,James bond kan niet zonder", zegt Fenijn. ,,Het wapen is ideaal om vijanden uit te schakelen."

De speciale projectweek van Fontys Hogeschool ICT staat dit jaar in het kader van spionage, ofwel SPY. Vrijdag presenteren maar liefst vijftig groepjes studenten tijdens een speciale markt in het Klokgebouw de vruchten van een week sleutelen. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven kiezen de beste vinding uit.

Klus
Het was een flinke klus deze week voor groep 16. De zes leden werkten een week aan een programma, dat de laserstraal automatisch het doel laat zoeken. ,,We hebben gelukkig niet elke regel van de broncode hoeven te schrijven", zegt Anne de Rooij. ,,We hebben vooral bestaande regels en bibliotheken (verzamelingen van broncode, red.) met elkaar aan de praat moeten krijgen."

Alle recente publiciteit over hackers, die onder meer vanuit Rusland in de Verenigde Staten aan het werk zouden zijn geweest, heeft spionage weer op de agenda gezet. ,,Het is een heel actueel onderwerp", glundert manager Rob van Stratum van Fontys. ,,Het is ook een van de disciplines waarin wij onze studenten opleiden."

Zo houden (sommige) ICT-studenten van Fontys zich bezig met ethisch hacken. ,,Dat gebeurt veel in opdracht van bedrijven om te kijken of hun bedrijfssystemen veilig zijn", vertelt Van Stratum. Het onderwijsinstituut heeft daartoe zelf een lab ingericht waar de studenten de zogeheten penetratietesten kunnen doen.

Test
Elders in de hal test groep V (van Vendetta) aan een bijzonder systeem, lijkt op de eerste oogopslag bitter weinig met spionage te maken te hebben. ,,De app schat de huidskleur, leeftijd en geslacht van iemand die voor een camera gaat zitten", zegt Wilrik de Loose. ,,De applicatie geeft echter inspiratie voor goed of kwaad. Afhankelijk van iemands kenmerken verschijnen er verschillende teksten op twee beeldschermen."

Elders in de hal op Strijp-S gaat ondertussen groep 55 voor een nieuwe gebruik van een robot. We kennen het apparaat al van toepassingen in de zorg, of als speelgoed voor kinderen. Maar Rick van Melis en Enzo Evers zetten het apparaat in ter beveiliging van woningen. ,,De Taserrobot doet precies wat zijn naam zegt", vertelt Van Melis. ,,De robot geeft indringers een schok, zodat ze niet kunnen vluchten als de politie onderweg is." Ideaal als bewoners op vakantie zijn. ,,En in de toekomst voor een niet te groot bedrag te huur", lacht Melis.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven