Volledig scherm
Bas Luiting van The Circular Building bij één van de verticaal gebruikte containers waarmee hij een studentenwoning wil ontwerpen. © FotoMeulenhof

Studenten in containers in Plug In City Eindhoven

PollEINDHOVEN - Woningen voor studenten die gemaakt zijn van gerycled materiaal en ook weer te hergebruiken zijn. In Plug In City kan het.

In Plug In City, het circulaire werkdorp op Strijp-S in Eindhoven, wordt gewerkt aan volledig uit hergebruikte en opnieuw te gebruiken materiaal opgetrokken studentenwoningen. Aanleiding voor het idee van een volledig gerecyclede en her te gebruiken studentenwoning is de zoektocht van zijn zoon naar woonruimte in Eindhoven, zegt Bas Luiting van The Circular Building in Plug In City op Strijp-S.

Na wat schetsen met Tim Kouthoofd (Bygg Architecture) en 3D-printen kwam de Oirschottenaar op een plan met vier verticale zeecontainers waarin vier woonruimtes zijn gemaakt. In het midden komt een gemeenschappelijke keuken - met grote eettafel - ook in een grote container. Niet alleen de containers maar ook alle andere materialen in het plan Student ConVert (van verticale containers) zijn voor honderd procent hergebruikt. ,,Niet alleen duurzame materialen gebruiken, maar ook zo ontwerpen dat er geen of in ieder geval zo min mogelijk afval ontstaat als een product niet meer nodig is. Daarom zijn bijna alle circulaire producten te leen of te huur: de producent blijft eigenaar en de gebruiker betaalt alleen voor het gebruik."

Een voorbeeld dat al praktijk is: Philips brengt niet de lampjes in rekening, maar rekent de lichtopbrengst af. De armaturen blijven eigendom van het bedrijf.

Circulair

In de ConVert-woningen wil The Circular Building bijvoorbeeld platen van gerecycled hout, oude kabelgoten (toevallig uit Philipspanden) en stopcontacten van hergebruikt plastic gebruiken. Als de tijdelijke studentenwoningen opgedoekt worden, kan dat materiaal ingezet worden als strandhuisje of pop-up-shop. Volgens Luiting hebben diverse partijen al interesse getoond, waaronder The Student Hotel en de Technische Universiteit Twente. Binnenkort is het eerste gesprek, uiteraard op Plug In City, de werkplek die genomineerd is als Meest Circulaire van Nederland door ABN AMRO.

De match met de geïnteresseerden voor de containerwoningen is tot stand gekomen via het online platform Futureproof Community. De site brengt duurzame ondernemers en kennisinstellingen bijeen. Inmiddels zijn daar zo'n 5.500 gebruikers te vinden. ,,Om meer regionaal te zoeken ben ik begonnen met 040circulair.nl. Want de circulaire gedachte past natuurlijk prima in de combinatie makerschap/industrie en techniek, design en kennis; hier in Brainport zijn alle ingrediënten aanwezig om de circulaire economie een boost te geven."

Plug In City zet morgen van 10.00 tot 17.00 uur de deuren open tijdens de Dag van de Duurzaamheid, gelegen tussen gebouw Anton aan de Torenallee en skatehal Area51 op Strijp-S.

poll

Een zeecontainer is een prima plek om in te wonen.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
2271 stemmen
Volledig scherm
Het ontwerp voor een containerwoning en een maquette ervan. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven