Volledig scherm
TU/e © ANP XTRA

Studentenstop voor vier opleidingen TU/e

EINDHOVEN - De technische universiteiten van Eindhoven en Delft hebben vijf extra studentenstops afgekondigd. De TU/e kondigde in mei al studentenstops aan bij de opleidingen industrieel ontwerp, biomedische technologie, technische bedrijfskunde en technische informatica en gaat die met ingang van komend studiejaar invoeren. De TU Delft zet voor het komende collegejaar een rem op bouwkunde dat weer meer studenten trekt nu de crisis in de bouw voorbij is.

De technische universiteiten waarschuwden al geruime tijd dat ze de toenemende studentenstroom niet meer aankunnen en zonder extra geld van de overheid de deur zouden sluiten voor een deel van de studenten. Nu is het zover dat ze de daad bij het woord voegen. Met de twee technische universiteiten komt het totale aantal wetenschappelijke opleidingen met een studentenstop op 49. Dat kan nog veranderen, want instellingen kunnen tot 1 december nog wijzigingen doorgeven.

De studentenstops bij technische opleidingen vallen slecht in de Tweede Kamer. Jarenlang moedigt de overheid jongeren aan om voor techniek te kiezen. Nu doen ze het eindelijk en dan mogen ze niet van start bij de opleiding van hun eerste keuze. Er woedt een politieke strijd om het geld: moeten de technische universiteiten misschien een groter deel van de koek krijgen? Onder meer regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie vinden van wel.

Het aantal studenten bij de technische universiteiten is inderdaad hard gestegen: in vijf jaar tijd kwamen er in Eindhoven en Wageningen bijna veertig procent meer eerstejaars. Delft en Twente zagen een toename van respectievelijk 22 en 16 procent. Sommige andere universiteiten groeiden in die jaren ook behoorlijk (met name de Erasmus Universiteit Rotterdam: 32 procent), maar de technische universiteiten benadrukken dat hun opleidingen nu eenmaal duurder zijn.
Het nieuwe kabinet wil de technische opleidingen dan ook meer geld geven. De vraag is of dit ten koste zal gaan van andere universiteiten, die alvast beginnen te protesteren. Het nieuwe kabinet treft overigens wel maatregelen om selectie te beperken, zo blijkt uit het regeerakkoord. Bacheloropleidingen moeten hun keuze voor een studentenstop voortaan 'adequaat onderbouwen'. Gebeurt dit niet, dan kan het ministerie besluiten een numerus fixus te blokkeren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
2436 stemmen