Michiel Bosgra van Studio040.
Volledig scherm
Michiel Bosgra van Studio040. © Jean Pierre Reijnen

Studio040 Eindhoven wil méér doen tijdens coronacrisis

EINDHOVEN - Studio040 in Eindhoven onderzoekt of het mogelijk is meer te doen op tv dan de huidige herhaling van nieuwszendingen. Waarschijnlijk komt er een rubriek met videogroeten, maar directeur/hoofdredacteur Michiel Bosgra bekijkt ook mogelijkheden om de nieuwsvoorziening in deze coronacrisis uit te breiden. 

Dré Rennenberg van Ouderen Appèl Eindhoven.
Volledig scherm
Dré Rennenberg van Ouderen Appèl Eindhoven. © FotoMeulenhof

Bosgra reageert daarmee op een verzoek van het Ouderen Appèl Eindhoven (OAE), de lokale politieke groepering. Voorman Dré Rennenberg heeft er zelfs vragen over gesteld aan het college van B en W. Rennenberg zou graag zien dat er een dagelijks uurtje op de lokale omroep komt, speciaal voor ouderen die nu eenzaam thuis in isolatie zitten dankzij het corona-virus.

,,Want dit is ongekend, nu vooral ouderen helemaal niet meer buiten komen.  Of ze nu thuis of in het zorgcentrum zitten, ze worden ernstig in hun bewegingsvrijheid beperkt. Het zal je maar overkomen om voor enige tijd de aanwezigheid en de omhelzing of knuffel van je kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen te moeten missen", aldus het gemeenteraadslid voor OAE. 

Spellencompetitie tussen bejaardenhuizen

Lokale omroep Studio040 in Eindhoven onderzoekt of de lokale zender meer en langere uitzendingen kan maken om aan de behoefte aan informatie over het corona-virus te voldoen.
Volledig scherm
Lokale omroep Studio040 in Eindhoven onderzoekt of de lokale zender meer en langere uitzendingen kan maken om aan de behoefte aan informatie over het corona-virus te voldoen. © Studio040

,,Zij zitten nu veel naar Studio040 te kijken. Daar is steeds een herhaling van nieuwsitems. Maar de lokale omroep zou ook meer kunnen doen aan verbinding leggen. Ik denk naast het geven van gezondheidsinformatie aan Omroep Max-achtige dingen die mensen graag willen zien, programma's die hoop geven. Zoals beelden van vroeger, een rondje rond de kerk zoals ze al op internet doen, aan mensen die verhalen vertellen of aan bijvoorbeeld de deken die komt spreken. Misschien kunnen ze ook een competitie starten tussen bejaardenhuizen. De winnaar wordt dan viruskampioen”, zo denkt Rennenberg hardop. 

Al begrijpt hij ook dat het niet zo makkelijk zal zijn. ,,Want dat kost natuurlijk tijd en geld en vooral dat laatste is natuurlijk al vastgelegd. Maar deze regio is wereldberoemd als het gaat om contacten leggen, zoals bij de eerste radioverbinding die Philips in 1927 maakte met toenmalig Nederlands Indië.”

Michiel Bosgra van Studio040 zegt dat zijn redactie al bezig is om te kijken wat er extra gedaan kan worden, ,,want wij hebben wel oog voor de behoefte van bijvoorbeeld ouderen die eenzaam zijn”. In ieder geval lijkt de lokale omroep op korte termijn te komen met een dagelijks blokje videoboodschappen voor met  name ouderen. ,,Kinderen, kleinkinderen, noem maar op kunnen die dan insturen. Wij zetten ze achter elkaar en kunnen ze uitzenden. Maar we zouden dat graag als onderdeel van een groter programma brengen. Over een paar dagen wordt daarover meer duidelijk", aldus de directeur/hoofdredacteur. 

Kijken of we meer kunnen brengen

Quote

Spellen op tv bijvoor­beeld zijn lastiger dan mensen denken. Als je niet aan de kwaliteit van landelijke uitzendin­gen voldoet, haken de kijkers al snel af.

Michiel Bosgra, Directeur/hoofdredacteur van Studio040

Nieuws brengt Studio040 nu in doorlopend herhaalde blokken. ,,Daar zijn we best tevreden over, hoe we in deze lastige tijden televisie kunnen maken. Maar we kijken wel of we wat meer kunnen brengen, zoals wat langere interviews bijvoorbeeld. En daar hebben niet alleen ouderen behoefte aan, merken wij.” Wat er nog meer mogelijk is, blijft nog even onduidelijk. ,,Spellen bijvoorbeeld zijn lastiger dan mensen denken. Als je niet aan de kwaliteit van landelijke uitzendingen voldoet, haken de kijkers al snel af.” 

En ook de financiering blijft een probleem. Van de gemeente Eindhoven krijgt Studio040 geld voor de nieuwsvoorziening, ,,en daar willen we ook niet in snijden”, aldus Bosgra. Verder loopt ook bij de lokale zender het aantal advertenties en opdrachten voor derden terug. ,,Terwijl onze mensen niet veel te doen hebben omdat het gewone nieuws opdroogt. We sleutelen eraan hoe we die op een andere manier in kunnen zetten.” 

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven