Volledig scherm
© Stock

Subsidies stijgen niet in Eindhoven, en worden door inflatie minder duur

EINDHOVEN - In Eindhoven gaan niet alleen de woonlasten omhoog om de begroting sluitend te krijgen. De gemeente voert via beperkte prijsindexatie ook een besparing op subsidies aan organisaties en instellingen door. Dat levert miljoenen op.

Organisaties en instellingen in Eindhoven die subsidie krijgen van de gemeente, gaan vanaf 1 januari merken dat de financiële teugels op het Eindhovense stadhuis zijn aangehaald. Waar de subsidies in het verleden jaarlijks twee procent stegen om de inflatie op te vangen, is dat komend jaar nog maar één procent.

Organisaties en instellingen als Wijeindhoven (30 miljoen) en de Stichting Cultuur Eindhoven (21 miljoen) - om maar een paar in het oog springende namen te noemen - hebben door de inflatie te maken met kostenstijgingen. Als deze komend jaar hoger zijn dan één procent moeten ze dat dus zelf opvangen.

De in de gemeentebegroting voor volgend jaar opgenomen maatregel levert het gemeentebestuur in 2019 een besparing op van 4,4 miljoen euro aan subsidies. Ook de komende jaren heeft het gemeentebestuur bovendien nog profijt van de bezuiniging. 3,8 miljoen euro in 2020, eenzelfde bedrag in 2021 en in 2022 een bedrag van 2,2 miljoen.

Zorg en welzijn

Voor de 4,4 miljoen euro van 2019 is al een bestemming gevonden: dat geld wordt toegevoegd aan de begrotingspost zorg en welzijn. Over wat er met de bezuinigingsopbrengsten in de jaren daarna gaat gebeuren, moet nog een besluit worden genomen.

De stille bezuiniging op de subsidies zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen om de begroting van de stad weer sluitend te krijgen. De afgelopen jaren gaf de stad tientallen miljoenen te veel uit aan zorg en welzijn, en lukte het alleen inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht te krijgen door de spaarpotten aan te spreken.

Eerder werd al bekend dat alle Eindhovenaren door middel van een stijging van de woonlasten mee gaan betalen aan de tekorten. Een huishouden gaat tien procent meer betalen. Voor een gemiddeld gezin is dat omgerekend zestig euro.

Besluit

De gemeenteraad bespreekt de begroting in drie delen. Komende dinsdag, op 23 oktober, kunnen de raadsfracties 'technische' vragen stellen aan de ambtenaren.

Een week later, op dinsdag 30 oktober, volgt een inhoudelijk debat van de raadsleden met burgemeester en wethouders. Op dinsdag 6 november volgt de finale besluitvorming.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven