Volledig scherm
Het Summa College in Eindhoven. © Menno Boon

Summa College in Eindhoven schrapt tientallen banen

EINDHOVEN - Het Summa College (14.453 studenten) in Eindhoven zet een grootschalige reorganisatie in. Er komt een andere clustering van de 22 scholen, de opleidingen krijgen een kleiner management en het niet-onderwijzend personeel wordt beperkt.

Door deze maatregelen vervallen naar schatting enkele tientallen banen. Aanleiding tot de reeks maatregelen is de krimp in het onderwijs. In 2010 telde het college nog 18.604 studenten, vorig jaar waren dat er 14.453. In 2025 biedt het ROC onderwijs aan 11.650 studenten.

Een woordvoerder van het college van bestuur benadrukt dat er vooralsnog sprake is van 'een ontwerp', nog geen concreet plan. In oktober trapte de ondernemingsraad nog met een pittige brief op de rem, zo blijkt uit een vertrouwelijk stuk waarop het ED de hand wist te leggen. Volgens het inspraakorgaan zouden de regels van de medezeggenschap niet goed zijn gevolgd. De plooien blijken ondertussen glad gestreken. In een e-mail aan het personeel schrijft het college van bestuur dat de reorganisatie is ingegeven door de vraag of er 'het beste uit de student en uit onszelf wordt gehaald'.

Eerder werd al bekend dat het Summa College de kosten van de huisvesting fors wil gaan drukken via afstoten van complexen. Deze veranderingen leiden tot een andere clustering. Een definitief besluit over de verdeling van de scholen over de locaties wordt volgende maand genomen. Intern leidt het eenvoudiger maken van de managementstructuur van de scholen en het slanker en wendbaarder maken van de faciliterende afdelingen, zoals het college van bestuur het noemt, tot discussie. De OR was afgelopen maand kritisch op het tussentijds onderbreken van sollicitatieprocedures voor zeker drie vacatures. Ze repte over 'geen toonbeeld van goed werkgeverschap'. In de e-mail aan het personeel stelt de ROC-leiding dat door eerdere ingrepen de scholen al meer 'slagkracht' hebben gekregen. Ook is al begonnen met het afslanken van de ondersteunende diensten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven