Volledig scherm
Ton Schuurmans van Enexis (rechts) 'overhandigt' de site www.nre.nl aan Bas Koreman, lid van creatief collectief NulZes op het NRE-terrein. Achter hen het letterkunstwerk dat symbool staat voor de gezamenlijke identeit. Later moet dat een definitieve vorm krijgen. Links Renee Scheepers en Dirk Smits van NulZes. © Michel Theeuwen

Supercadeau voor gebruikers NRE-terrein Eindhoven

EINDHOVEN - Nog altijd zijn de juridische procedures rond het NRE-terrein niet afgerond. Maar dat weerhield gemeente én gebruikers er niet van om gisteravond de nieuwe eigen 'identiteit' te presenteren. De verrassing kwam van Ton Schuurmans van Enexis. Die kon de website nre.nl officieel overhandigen aan de 'community'. 

Een 'supercadeau' noemde wethouder Mary Ann Schreurs het. Ton Schuurmans van Enexis mocht het overhandigen: de website nre.nl is nu weer van de gemeente Eindhoven en die stelt hem ter beschikking aan de gebruikers van het NRE-terrein. ,,Want dit NRE-terrein is toch ons erfgoed. Nu kunnen we er ook in de moderne tijd iets mee, dat is heel waardevol"", aldus Schreurs. 

De overhandiging van het 'cadeau' vond gisteravond plaats tijdens de onthulling van de nieuwe 'identiteit' van het NRE-terrein. De NRE-site is via onder meer Endinet bij Enexis terechtgekomen. 

Ontwerp

In opdracht van de gemeente ontwierp het creatief collectief NulZes, 'bewoner' van gebouw 7, een lettertype, banieren en andere huisstijl-uitingen. Een 'play'-vorm voor leuke activiteiten en één zakelijke voor serieuze zaken. Renee Scheepers, Dirk Smits en Bas Koreman verzorgden het ontwerp. ,,We hebben echt met alle gebruikers gesproken, iedereen was erg enthousiast. Toen zijn we met die inbreng aan de slag gegaan", vertelt Scheepers. ,,We hebben letterlijk met blokjes en vormen gespeeld om het nieuwe lettertype te ontwikkelen", aldus Koreman. De letters NRE in hout uitgevoerd vormden het decor van de bijeenkomst. Later moet er een definitieve versie van komen. 

Identiteit

En wat is dan de kern van die identiteit? Scheepers is resoluut. ,,Samen. Alles gebeurt hier voor en door de eindgebruikers. Het proces hier doorlopen we met zijn allen." En dat sloot weer goed aan bij de woorden die de wethouder sprak. ,,Ooit hebben we iedereen uitgenodigd om zijn droom hier te verwezenlijken. Daarna hebben we pas het bestemmingsplan gemaakt omdat je anders alleen bezig bent met invullen wat er niet kan. Ik vond dat dat moet kunnen en u heeft mijn droom uit laten komen."

Overigens is dat bestemmingsplan nog niet helemaal rond. Een aangepaste versie ligt nog bij de Raad van State. Alleen NRE Twee, het collectief particulier opdrachtgeverschap voor woningen, is al aan het bouwen. De rest moet nog wachten op een definitieve uitspraak. 

Volledig scherm
Een voorbeeld van het lettertype dat NRE-gebruikers mee ontwierpen voor de 'community'. © Michel Theeuwen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?
    PREMIUM
    Zomerserie

    Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?

    EINDHOVEN - Het ging me nooit om zijn zweep, ook niet om de hoed. En ik was nog te jong om onder de indruk te zijn van de vrouwen aan zijn zijde. Toch was Indiana Jones mijn held: een avonturier, die gevat reageert in hachelijke situaties en anders altijd nog zijn vuisten heeft. Maar bovenal een schatzoeker. Dus toen de juf in groep zes vroeg wat ik later wilde horen, was het antwoord: geen helikopterpiloot of dierenarts, maar Indiana Jones. Toen mijn chef voor deze zomerrubriek dezelfde vraag stelde, kreeg die hetzelfde antwoord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven