Volledig scherm
Sybrand Buma bij het ED in Eindhoven. © Rene Manders/fotomeulenhof

Sybrand Buma: 'Ik ga niet regeren met de PVV'

VideoEINDHOVEN – Sybrand Buma (CDA) beantwoordde donderdagmorgen vragen van lezers van het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN DeStem. Nelly Kastelijn uit Helenaveen vraagt van Buma de belofte om geen coalitie te vormen met de PVV. Lees onderaan het artikel het liveblog terug.

Buma: "Ik kan beloven dat ik niet ga regeren met de PVV. Ik heb zelf met Geert Wilders onderhandeld, en een afspraak met hem staat net zolang als Wilders dat wil. Daar heb ik geen zin in." Een andere lezer merkt op: 'U heeft gezegd: ik wil geen premier worden van een linkse coalitie." Buma: "Ik sluit alleen de PVV uit. Alleen als Jesse Klaver zegt 'wij gaan een progressief kabinet bouwen', dan doe ik dat niet. Daar pas ik voor."

Op de vraag of de AOW-leeftijd teruggebracht kan worden naar 65 jaar beantwoordt Buma: "Het is onhaalbaar om de AOW-leeftijd terug te krijgen naar 65 jaar, dat is onbetaalbaar. Er zijn steeds minder werkenden die AOW betalen. De zoektocht is hoe we de overgang maken naar langer werken, bijvoorbeeld door zware beroepen uit te zonderen. Uitgangspunt is dat we langer gaan werken."

Lex Bedaux, huisarts met pensioen heeft een vraag over euthanasie. Hij leest een brief voor over zelfbeschikking in relatie tot euthanasie. Buma: "Er speelt heel veel op dit onderwerp. In mijn woorden: we hebben euthanasie-wetgeving die verder gaat dan andere landen. Voor veel mensen is het een verlichting dat het er is. Na lang zoeken is er iets geschapen waar we tevreden over zijn. Toch blijven mensen met vragen zitten, onder andere over psychisch lijden. Een horde vind ik wel dat klaar zijn met leven de euthanasie vervangt, los van leeftijd of situatie. Moet je niet zeggen dat er altijd perspectief is te vinden in plaats van dat een 50-jarige zegt dat hij klaar is met het leven."

Het Eindhovens Dagblad haalt samen met de andere Brabantse kranten verschillende lijsttrekkers in huis. Sybrand Buma sluit de reeks af donderdag. Jesse Klaver (GroenLinks), Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66), Henk Krol (50PLUS) en Lodewijk Asscher gingen Buma al voor.

Volledig scherm
Lijsttrekker Buma in gesprek met cameraman Ruud Ritzen op de redactie van het ED in Eindhoven. © ED
Volledig scherm
Sybrand Buma beantwoordt vragen van lezers op de redactie van het ED in Eindhoven. © ED
Volledig scherm
Sybrand Buma in gesprek met lezers op de redactie van het ED in Eindhoven. © ED
Volledig scherm
Sybrand Buma in gesprek met lezers op de redactie van het ED in Eindhoven. © ED
Volledig scherm
© ED
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven