Taakstraf en boete voor motoragent die scooterrijder aantikte

Den Bosch

Motoragent Marc van der K. uit Helmond is veroordeeld tot honderd uur taakstraf en het betalen van 2000 euro schadevergoeding. De 43-jarige politieman krijgt die straf van de rechtbank in Den Bosch omdat hij een vluchtende scooterrijder met zijn hand aantikte en liet vallen. De man raakte ernstig gewond daarbij. Het openbaar ministerie had eerder dertig dagen celstraf geëist, waarvan 29 dagen voorwaardelijk.

Het incident vond vorig jaar juli plaats in Eindhoven. Van der K. reed daar achter een vluchtende scooterrijder aan, die al enkele minuten door een politiewagen en een andere politiemotor op de hielen werd gezeten. In de Paradijslaan in Eindhoven kwam hij naast de scooter en tikte hij bij een snelheid van ongeveer dertig kilometer per uur tegen het stuur. 

De scooterrijder kwam ten val en hield daar onder meer een gebroken bovenkaak, oogkas en jukbeen aan over. De politie was achter de scooterrijder aangegaan na een melding van een inbraak. Met die inbraak had de vluchtende man niks van doen, hij was er vandoor gegaan omdat hij illegaal in Nederland verblijft.

De rechtbank oordeelde donderdag dat Van der K. had moeten inzien dat zijn stopmethode 'een groot risico op letsel' met zich meebracht. Bovendien had de vluchtende scooterrijder ook op een later tijdstip op een veiliger manier tot stoppen kunnen worden gedwongen.

De politieagent mag na de veroordeling in dienst blijven, laat een politiewoordvoerder weten. "Of er binnen de organisatie nog vervolgstappen gemaakt worden richting deze collega wordt bepaald na bestudering van het vonnis."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven