Volledig scherm
Het kopgebouw van het Temporary Art Center (voorheen Philips personeelswinkel) en de Gagelstraat (links) zouden volgens de Henri van Abbestichting behouden moeten blijven. Net als het deel aan de Ventoselaan (rechts). © Michel Theeuwen

TAC werkt aan behoud oud Philipspand aan Vonderweg Eindhoven

EINDHOVEN - Het Temporary Art Center in Eindhoven lijkt voor een belangrijk deel behouden te kunnen blijven. Waarschijnlijk koopt TAC  het voormalige Philipspand aan de Vonderweg/Gagelstraat zelf. Een nog uit te kiezen projectontwikkelaar bouwt er woningen bij om uit de kosten te komen.

 Volgende week wordt duidelijk of het college van B en W instemt en onder welke (financiële) voorwaarden, bevestigt voorzitter Joep Smeets van het TAC-bestuur. 

Het TAC gebruikt de voormalige Philips Personeelswinkel en onderkomen van de Philips Bouw- en Woningdienst voor de verhuur van  ateliers en expositieruimtes aan creatief talent. Het oude gebouw zou gesloopt worden voor de bouw van duizend woningen in het Emmasingelkwadrant tussen Emmasingel, Mathildelaan en Vonderweg. Aan de Vonderweg zijn onder meer drie lagere torens voorzien. De projectontwikkelaars Breevast en Foolen & Reijs Vastgoed, corporatie Woonbedrijf en de gemeente hebben er grond. Momenteel wordt gewerkt aan een plan voor het gebied. Foolen en Reijs mogen een Victoriatoren bouwen naast het TAC. 

Verzet

Vooral vanuit de Henri van Abbestichting en het TAC zelf kwam verzet tegen de sloop van het oude Philipsgebouw. Dat zou voor een deel juist bewaard moeten blijven om de historie van het gebied én de stad uit te blijven dragen.  De gemeenteraad gaf wethouder Staf Depla opdracht om zoveel mogelijk van het gebouw te behouden. Dat lijkt gelukt als het plan van het TAC uitgevoerd kan worden.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven