Erevoorzitter Geert Bons (l) en de huidige preses Petro van den Bos op locatie bij tafeltennisvereniging TTV Flash in Woensel.
Volledig scherm
Erevoorzitter Geert Bons (l) en de huidige preses Petro van den Bos op locatie bij tafeltennisvereniging TTV Flash in Woensel. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Tafeltennis Liga Eindhoven 50 jaar: 'Nooit één cent subsidie gehad’

EINDHOVEN - De Tafeltennis Liga Eindhoven (TLE) bestaat vijftig jaar. TLE begon als een competitie tussen medewerkers van bedrijven, maar tegenwoordig bestaat het ledenbestand uit recreatieve tafeltennissers die bij verenigingen zijn aangesloten.

Ontspanning bij de baas na werktijd. Het was in jaren 60 en 70 van de vorige eeuw de gewoonste zaak van de wereld. Bedrijfscompetities in allerlei sporten rezen als paddenstoelen uit de grond.

De Liga zag op 23 januari 1969 het levenslicht als BedrijfsTafeltennisLiga Eindhoven. Er werden geen speciale eisen aan de locaties gesteld en dus werd op zeer diverse plekken gespeeld. In de kelder bij de Eindhovense Sociale Dienst, tussen de spanten op zolder van De Boerderij op het Nat. Lab., de kantine van drukkerij Rotabest of in de grandeur van het Evoluon. ,,De gekste speelzaal was er een in het centrum van Eindhoven met drie verschillende ondergronden”, kijkt erevoorzitter Geert Bons (62) terug. ,,Het ene moment stond je op parket, een seconde later was het vloerbedekking en nog een pas zijwaarts stond je op zeil te spelen. In de hele regio stonden in die tijd speeltafels. In een noodkerk, op een dansvloer of zelfs in een bakkerij waar de vloer spiegelglad was van het meel.”

Levensvatbaar

Bons kijkt met plezier terug. Ook op de periode toen de Nuenenaar preses was (1998-2016) en de Liga zijn hoogtepunt kende met ruim 450 leden. ,,Iedereen heeft wel eens gepingpongd. Met ruim driehonderd tafeltennissers zijn we nog altijd levensvatbaar, al is de gemiddelde leeftijd wel stijgende. Ons oudste lid is 81 jaar.”

,,De nationale tafeltennisbond NTTB heeft verschillende pogingen gedaan ons over te nemen”, vult de huidige voorzitter Petro van den Bos (62) aan. ,,Voor subsidies van NOC*NSF is men op het bondsbureau in Zoetermeer afhankelijk van het ledenaantal. Onder de 25.000 leden vervalt de financiële bijdrage van de overkoepelende sportorganisatie.”

De inlijving van de TLE zou een welkome aanvulling zijn geweest. ,,We zijn daar nooit op ingegaan omdat het voor de leden kostenverhogend werkt. Nooit een cent subsidie ontvangen en onszelf altijd kunnen bedruipen. De TLE draait op vrijwilligers.”

Laagdrempelig

Op dit moment zijn van Stiphout tot Westerhoven zeventien verenigingen met in totaal 54 teams aangesloten. Allemaal recreatief. Van den Bos: ,,Tafeltennis spelen bij de TLE is laagdrempelig en kost weinig. We spelen van maandag tot en met donderdag op diverse locaties. Met een contributie van 25 euro per team en drie euro per speler per jaar voor iedereen betaalbaar.”

Bons en Van den Bos kennen elkaar al sinds de MAVO. Bons: ,,We waren klasgenoten met dezelfde hobby. Daarnaast vullen we elkaar goed aan. De TLE is een deel van ons leven geworden.”

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven