Medewerkers assembleren de luchtkappen. Rechts eigenaar Karel van der Grinten.
Volledig scherm
Medewerkers assembleren de luchtkappen. Rechts eigenaar Karel van der Grinten. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Tandarts en thuiszorg gebruiken nu industriële maskers uit Eindhoven tegen coronavirus

EINDHOVEN/NUENEN - Voor zijn maskers heeft Arbin Safety Products uit Nuenen tijdens de coronacrisis een nieuwe markt kunnen aanboren. Ook de tandarts is nu klant.

Luchtkappen die het hele gezicht bedekken is Arbin Safety Products gewend te leveren aan industriële klanten. Ze worden gebruikt voor ademhalingsbescherming voor werk als lassen, slijpen,en stuken. Tegen dampen uit ovens of werken met asbest bieden ze bescherming.

Monteurs in verpleeghuizen

En tegen het coronavirus, weet eigenaar Karel van der Grinten sinds een paar weken. Zijn bedrijf in Nuenen wordt overspoeld met vragen uit de zorgsector. ,,Wij leveren onze producten nu ook aan tandartsen, medewerkers van de thuiszorg en fysiotherapeuten, maar ook aan rioolwerkers en monteurs in bijvoorbeeld verpleeghuizen. We zijn uitverkocht."

Productie opgeschroefd

De productie is opgeschroefd van 50 stuks per week naar 25 per dag. De maskers worden geassembleerd door Van der Leegte Werkt, een sociale onderneming in Eindhoven die werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Voorheen waren dat twee of drie mensen voor onze opdrachten, nu zijn het er wel acht", vertelt Van der Grinten. Met Arbin Safety Products ontwikkelt hij de producten. Productie en verzending is uitbesteed aan de Eindhovense onderneming.

Ook voor duivenmelkers

Voor de luchtkappen had het bedrijf al een bijzondere klantengroep aan duivenmelkers, die het masker dragen ter bescherming tegen een allergische reactie die in de longen kan ontstaan na inademing van eiwitten uit veren en ontlasting van de vogels.

Voor een tandarts is het nogal een omschakeling, van een wegwerp mondkapje naar zo'n grote luchtkap. Niettemin krijgt het bedrijf goede reacties. ,,Een tandarts vertelde dat hij het fijn vond om er mee te werken. Ook professionele zorgverleners in België waren heel enthousiast.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven