Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Tasjesrovende TBS-er ontloopt straf wegens gevaar voor zijn behandeling

DEN BOSCH - Hoewel de officier van justitie geen enkele twijfel heeft dat een tbs-patiënt diep in de nacht een tasjesroof pleegde, houdt ze de strafeis op acht maanden voorwaardelijk. De man verdient cel, zei ze, maar daardoor zou zijn behandeling schade oplopen en daar is niemand mee gediend.

Een vrouw merkte in maart 2018 toen ze diep in de nacht van haar werk naar huis ging, dat een man achter haar aanfietste. Ze kreeg haar sleutel niet snel genoeg te pakken om haar flat in te vluchten en de man viel haar aan. Hij duwde haar weg en trok aan haar tasje, net zo lang tot dat kapot ging en hij wegvluchtte.

Klantje kwijt

Quote

De man werd door iedereen herkend, agenten en bewakers van de kliniek, maar hij blijft zelf ontkennen

Ze had een duidelijk signalement, wat een agent onmiddellijk rond gooide. Dat kwam zo bij een tweede agent die net hetzelfde signalement had verspreid. De tbs-kliniek was een klantje kwijt, iemand was niet teruggekomen van verlof. Na bijna een uur meldde deze zich alsnog aan de poort: eenzelfde man, met ook eenzelfde opvallende rode fiets. Camerabeelden lieten ook zien hoe hij eerder achter het slachtoffer aanfietste.

Wie het ook was, niet de man die maandag in het strafbankje zat, bezwoer deze. Iedereen had hem herkend, agenten op de verschillende camerabeelden, de bewakers van de tbs, die fiets stond op het terrein maar toch: hij was het niet, zei hij. Hij had een andere fiets, en was door een andere poort teruggekeerd die hem wonderwel niet had gefilmd. En waar hij was geweest? Bij twee dames en daar ging hij verder niet op in.

Toerekeningsvatbaarheid

Quote


Als de verdachte niet in de kliniek had gezeten, dan had de officier van justitie een jaar cel gevraagd, vertelde ze.

De zaak kwam nu pas voor de rechter, omdat er veel vragen waren over zijn toerekeningsvatbaarheid. Hij heeft nogal wat stoornissen die - een tweede punt voor de rechters - nu behandeld worden in de dwangtbs. Onderbreking door celstraf gooit dat helemaal overhoop, bevestigde een deskundige.

Officier van justitie Geerte Burgers had geen enkele twijfel of de goede man voor haar zat. Wat hij deed noemde ze bijzonder vervelend: straatoverval, tasjesroof met geweld, tegen een vrouw, en dat diep in de nacht. Zat hij niet in een kliniek, dan had ze een jaar cel gevraagd, vertelde ze. Nu hield ze het op acht maanden voorwaardelijk, zodat hij in behandeling blijft maar tijdens uitstapjes een stok achter de deur weet.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven