Volledig scherm

Tatoeëerders Zuidoost-Brabant: zorgen over tatoeërende hobbyisten

EINDHOVEN - Tatoeëerders in de regio maken zich zorgen over het toenemend aantal mensen dat thuis zonder vergunning, vaak goedkoop, tatoeages zet.

Het landelijke platform tattooplatform.nl pleit voor een kwaliteitskeurmerk. "De GGD geeft een werkvergunning, maar kijkt alleen naar de hygiëne. Dat wekt schijnvertrouwen in de hand. Jan en alleman kan nog steeds een shop openen”, stelt Patrick Wekema van het platform.

Zuidoost-Brabant telt inmiddels maar liefst veertig geregistreerde shops met enkele tientallen medewerkers, zo blijkt uit cijfers van de GGD Brabant-Zuidoost en een inventarisatie van het ED. Hoeveel mensen er in schuurtjes en zolderkamers zonder vergunning tatoeëren, is niet bekend. Dit werkt misstanden in de hand, zoals slecht gezette tatoeages en onhygiënische omstandigheden. Een vorig jaar geopend meldpunt levert wekelijks drie tips op van dergelijke misstanden. Wekema: "We spelen die meldingen door naar de GGD en de Voedsel en Warenautoriteit.”

Het verloop onder de tatoeëerders in de regio is flink, zo blijkt. In de afgelopen vijf jaar verdwenen er zeker twaalf shops. Sinds 2012 kwamen er veertien bij, wat de teller op 42 bracht. Twee nieuwe zaken zijn alweer gesloten. Twee andere bedrijven houden zich bezig met het zetten van medische tatoeages, bijvoorbeeld voor een tepelreconstructie. De tatoeëerders in de regio zitten al lang niet alleen meer in Eindhoven (16 stuks) en Helmond (5). Zo kent ook Geldrop inmiddels vier shops en heeft ook Westerhoven zijn eigen tatoeëerder.

Per ongeluk is de tekst over Baki Tattoo niet opgenomen in de kaart onder dit artikel. De tekst kunt u hier lezen.

Harde werker ziet tatoeëren als ontspanning

Het is inmiddels twee jaar geleden dat hij z'n eigen shop aan huis opende, maar Pascal Bakermans (33) is nog steeds trots op wat hij heeft bereikt met zijn Baki Tattoo. Hij runt de zaak in zijn eentje in de avonduren en op zaterdag. Overdag doet hij echter iets heel anders: "Ik ben brandweerwagenmonteur en werk veertig uur in de week". De hardwerkende Helmonder heeft toch nog tijd gevonden om tatoeages te zetten, sterker nog, hij ziet het als een vorm van ontspanning. De tatoeëerder staat volgens eigen zeggen bekend om zijn belettering. "Ik heb zelf ook voorletters van mijn opa en oma op mijn lijf en sterren die staan voor mijn kinderen." Naast plaatsen van tatoeages gaat hij vanaf september ook laseren: "Steeds meer mensen willen van hun tatoeages af. Vaak kunnen ze niet goed verwijderd worden, dus is laseren nog de enige mogelijkheid om er van af te komen."

Baki Tattoo, Hindestraat 16 in Helmond. De winkel is geopend in 2011 - eigenaar Pascal Bakermans werkt alleen.

Bekijk de geregistreerde tattoo shops op onderstaande kaart en lees portretten van de eigenaren/eigenaressen.

Volledig scherm
Greg Orie in zijn tattooshop Dragon in Eindhoven. © Ton van de Meulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven