Een Taxbus voor het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond (archieffoto).
Volledig scherm
Een Taxbus voor het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond (archieffoto). © Jurriaan Balke

Taxbus regio Eindhoven-Helmond vervangt buurtbussen voor alle reizigers

EINDHOVEN - Nu de buurtbussen niet meer rijden vanwege het corona-virus, kunnen reizigers in heel Brabant gebruikmaken van de regiotaxi's, tegen een verlaagd tarief. Dat heeft de provincie afgesproken met de vijf regio’s die dat vervoer normaal regelen. 

De Taxbus in Zuidoost-Brabant is daarmee ook beschikbaar voor alle reizigers, in ieder geval tot 1 juni. Normaal zouden die een veel hoger tarief betalen dan de mindervalide gebruikers die een WMO-subsidie krijgen op het kaartje. Omdat er nu veel minder bussen en helemaal geen buurtbussen meer rijden, is besloten om het lagere tarief voor iedereen te laten gelden. De kosten komen dan ongeveer overeen met de normale tarieven in het openbaar vervoer. 

De Taxbus verzorgt ritjes binnen de regio, van deur tot deur, op afspraak. Ook zijn er veel vaste opstapplaatsen vastgelegd bij bijvoorbeeld woonzorgcentra, winkelcentra en dergelijke. Voor reizen geldt een instaptarief en een kilometerprijs die nu door een nieuw reglement is verlaagd, ook voor reizigers die er normaal geen gebruik van mogen maken. 

Hermes en Arriva rijden sinds 19 maart vanwege het corona-virus volgens een aangepaste dienstregeling en buurtbussen rijden helemaal niet.  De provincie heeft aan de vervoerders gevraagd om ervoor te zorgen dat alle belangrijke bestemmingen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, bedrijven en werklocaties, goed bereikbaar blijven. De samenwerking met de regiotaxi's helpt daarbij. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven