Taxbus vervangt diesels in Eindhoven door elektrische taxi's
EINDHOVEN - Nu al zie je ‘m af en toe in het verkeer opduiken: de elektrische Taxbus van Connexxion. Vanaf 1 juli gaan 36 van deze uitstootvrije deeltaxi's officieel de weg op. In Son en Breugel gaat -op proef- een nieuwe elektrische rolstoelbus rijden.
Met een prijskaartje van zo’n 40.000 euro per auto was het een forse investering, erkent Lucien Brouwers, directeur Taxi Nederland bij Transdev, het moederbedrijf van Connexxion. Maar -zoals dat heet- dan heb je ook wat. ,,Deze auto -de Kia Soul- kwam als beste uit de bus, onder meer vanwege de beenruimte. Met deze investering halen we 36 dieseltaxi’s van de weg.”
2026
Connexxion kon overigens ook niet anders, wilde het kans maken op de vijfjarige concessie voor deeltaxi's van de gemeente Eindhoven. Elektrisch rijden was bij de aanbesteding een keiharde voorwaarde. De luchtkwaliteit in de stad moet beter. Vanaf 2026 worden daarom alleen nog emissievrije taxi’s in Eindhoven toegestaan.
Dat geldt voor het contractvervoer, zoals de deeltaxi en het leerlingenvervoer, maar ook voor de opstapmarkt: de taxi’s die onder meer bij het station staan. Momenteel zijn 10 van de 293 taxi’s uitstootvrij. Een subsidieregeling voor de vervanging van vervuilende taxi's kent de gemeente Eindhoven niet. Wel hebben de schone taxi's een aantal privileges. Zo mogen zij bijvoorbeeld van alle busbanen -binnen en buiten de rondweg- gebruikmaken. Ook zijn er bij het station voorkeursstandplaatsen, met snellaadpunten. Een niet duurzame TTO (toegelaten taxi onderneming, red.) moet 15 rijklare auto's hebben staan; een emissievrije TTO slechts 4.
Door de versoepelingen van de coronamaatregelen zitten we nu weer op zo'n 45 procent van onze gebruikelijke ritten
De investering door Connexxion van ruim anderhalf miljoen euro vindt plaats in een zeer ongewisse tijd, erkent Brouwers. ,,Dit traject liep al ruim voordat het coronavirus de kop opstak.” De nieuwe concessie ging in op 1 maart. Twee weken later viel het taxivervoer zowat compleet stil. ,,En kwamen onze 1.800 chauffeurs ineens thuis te zitten", zegt Brouwers. ,,Daar heb ik wel een aantal nachten van wakker gelegen. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen zitten we nu weer op zo'n 45 procent van onze gebruikelijke ritten.”
Dankzij onder meer de NOW-regeling en compensatieregelingen die bij de opdrachtgevers van Connexxion -voornamelijk gemeenten- werden bedongen, denkt Brouwers redelijk ongeschonden door de coronacrisis te kunnen komen. ,,Maar de toekomst blijft onduidelijk. Komen we weer terug op het zelfde niveau? Daar is nog geen peil op te trekken. Hoe dan ook ga ik er niet vanuit dat we mensen moeten laten gaan.”
Laadstation op Sectie-C
Aan het eind van de dag worden de e-taxi's op het laadstation van Connexxion op Sectie-C opgeladen. Genoeg voor weer een kleine 400 kilometer, aldus Bart Kraayvanger, manager zero emissie bij het ov-bedrijf. Die actieradius was een van de pluspunten waardoor voor de Kia werd gekozen, in plaats van de Hyundai Kota of Nissan Leaf. ,,Dat, plus de makkelijke instap en de grote ruimte in de auto.”
Behalve de personentaxi’s heeft Connexxion ook een nieuwe elektrische rolstoelbus voor de gemeente Son en Breugel aangeschaft: een VW Crafter die ruimte biedt aan maximaal acht personen. Omdat deze een beperkte actieradius heeft van zo’n 185 kilometer, wordt de e-bus -de allereerste voor Connexxion- op experimentele basis ingezet. Of het een blijvertje is, moet dus de komende vijf jaar blijken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beiaardier Rosemarie Seuntiëns in televisieprogramma Binnenste Buiten
HELMOND - Rosemarie Seuntiëns is een van de negentig beiaardiers van Nederland, onder meer in Asten, Eindhoven, Helmond, Oirschot, Roermond en Venray. Als een van de weinige vrouwelijke beiaardiers beklimt ze dagelijks kerktorens om bovenin op het carillon te spelen. -
PREMIUMIn herinnering
Eindhovenaar Jan van de Ven (1953-2020) leefde in reservetijd en overleed vier maanden na zijn jongere zus Brigid
Eindhovenaar Jan van de Ven wist dat hij in reservetijd leefde nadat in 2012 ernstige hartproblemen aan het licht waren gekomen. Het drummen bij de Never Mind Jazz Band moest hij opgeven, en ook kon hij niet meer volle kracht vooruit in café Caravelle dat hij samen met zijn vrouw Mieke runde. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Jeroen Zoet heeft zijn nieuwe contract beet en tekent tot 2024 in Italië
Voormalig PSV-doelman Jeroen Zoet staat vanaf vandaag tot medio 2024 onder contract bij Spezia, de club waar hij twee jaar geleden vanuit PSV naar toe trok.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
’Gemeenschappelijk wonen vraagt meer van je, wordt verwacht dat je met elkaar praat’
EINDHOVEN - Woongemeenschap Lismortel deed zaterdag mee aan de landelijke GemeenschappelijkWonenDag. Wie meer wil weten over gemeenschappelijk wonen kon een kijkje nemen op de Tourslaan in Eindhoven. -
met video
FNV: merendeel bussen in Eindhoven en Venlo rijden niet door staking
EINDHOVEN - Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakt, vertelt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV. “Zo’n 75 procent legt het werk neer. We zitten goed op koers.” Volgens Fred Kagie, voorzitter Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), kan ongeveer de helft van de geplande ritten niet doorgaan.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven