Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

'Te weinig bewijs in zaak doodgeschoten Bladelnaar Jan van Mosselveld'

DEN BOSCH - Er is veel te weinig bewijs om drie Belgische verdachten te kunnen veroordelen voor het doden van Bladelnaar Jan van Mosselveld, betogen advocaten.

Met zijn drieën waren ze vanuit hun woonplaats Beringen naar Bladel gereden, naar het flatje van wiethandelaar Jan van Mosselveld. Wat daar precies gebeurde, op 22 augustus 2001, bleef ook maandag ongewis, op de laatste dag van het proces tegen de drie verdachten Serkan K., Kemal K. en Avni K. - alle drie 37 jaar en geen familie van elkaar. Zeker is wel dat Van Mosselveld werd doodgeschoten. Maar door wie? 

Zestien jaar

Officier van justitie Caroline Krol eiste anderhalve week geleden zestien jaar cel tegen alle drie de verdachten. Zij liet in het midden wie de fatale schoten op Van Mosselveld heeft gelost. Omdat ze samen het plan hadden Van Mosselveld te beroven, zijn ze alle drie even schuldig, betoogde Krol. 

Maar van een vooropgezet plan was geen sprake, stelde Kemal K's Antwerpse advocaat  Pol Vandemeulebroucke daar maandag tegenover, in de rechtbank in Den Bosch. En er was ook helemaal geen bewijs voor. Als er wel een gezamenlijk plan was geweest, had de chauffeur van de wagen waarmee naar Bladel werd gereden ook vervolgd moeten worden, hield Vandemeulecroucke de officier voor. Ook voor de diefstal van wiet en geld - die de gebeurtenis tot een overval maakt - is volgens Vandemeulebroucke geen bewijs anders dan de verklaring van een getuige, die een van de drie verdachten naar buiten had zien lopen met iets dat op de doos leek waarin Van Mosselveld zijn wiet bewaarde. Veel te mager, vond de Antwerpse advocaat. Hij zit daarmee op dezelfde lijn als de advocaten van de twee andere verdachten. 

Vrijwillig

Vandemeulebroucke wees erop dat zijn cliënt zich vrijwillig bij de politie had gemeld nadat in 2015 bekend was geworden dat medeverdachte Avni K. via nieuw dna-onderzoek aan de zaak gelinkt kon worden. Hetzelfde had Kemal K. gedaan. De officier was daarvan niet onder de indruk. Ze voerde eerder aan dat de twee verdachten na vooroverleg met hun advocaat en met een geconstrueerd verhaal naar de politie waren gelopen. De rechtbank doet op 17 september uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven