Volledig scherm
Tim Kolijn leert de burgemeester hoe hij een elektrische tandenborstel kan maken. Foto René Manders © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Tech Playground in Eindhoven: kweekplaats voor technisch talent

EINDHOVEN - Geen schools systeem met een strak programma, maar een plek waar kinderen kunnen spelen en ontdekken. En waar één van hen de burgemeester helpt bij het maken van een elektrische tandenborstel.

Tim Kolijn zit in de brugklas van het Eckartcollege en heeft al een helder beeld van zijn toekomst. Hij wil aan de slag met robotica en ook lesgeven aan de Technische Universiteit. Voor beide lijkt hij aanleg te hebben. Hij toont zich ervaren met soldeerbout en elektrisch lijmpistool en na de officiële opening van Tech Playground leert hij burgemeester John Jorritsma een elektrische tandenborstel te maken. ,,Hij heeft wel talent", zegt Tim na afloop. ,,Maar dat wist ik al; eerder hebben we samen al een microbit in elkaar gezet."

Tim liep twee jaar geleden met zijn ziel onder zijn arm. Hij wilde in zijn vrije tijd zijn liefde voor techniek delen, maar wist niet waar. Nu heeft zijn moeder als zelfstandig journalist veel contacten in de stad. Jongerencentrum Dynamo pakte de uitdaging op en ontdekte de voormalige opslagplaats van welzijnsorganisatie Lumens aan de Lindenlaan 1b in Strijp.

Ledlampjes

Daar waar ooit de onderhoudsdienst van het woningbedrijf van Philips was ondergebracht, ontstond Tech Playground. Gisteren was de officiële opening. De burgemeester mocht een snoer van ledlampjes in werking stellen, waarmee een tableau met vijftien sponsors werd aangelicht. Inmiddels staan er op de website van Dynamo negen locaties in Eindhoven en Waalre waar Tech Playgrond actief is. De vestiging aan de Lindenlaan blijft de basis, die op termijn zeven dagen per week open moet zijn.

Jeugdwerker Renée Lentjes vertelt enthousiast over wat ze met de kinderen doet. ,,Elke woensdagmiddag komen kinderen vanaf tien jaar hier solderen, lassen, houtbewerken, programmeren. Ze bouwen zeepkisten, werken met Lego robotica en vorig jaar hebben ze lichtarmaturen gebouwd voor Hack Glow, voor het Eindhovense lichtfestival in november."

Rolmodel

Gistermiddag was ook Sadako Huitema aanwezig, directeur van Brunel Engineering. Hij doneerde een bedrag van 20 mille voor Tech Playground. Nancy van Loon, manager jeugd bij Lumens, waar Dynamo onder valt, was er blij mee. Maar ze hoopt op meer. ,,Ik zou het fantastisch vinden als er van de vele technische bedrijven in de regio een paar zouden zijn die een enkele van hun techneuten een paar uur per week zouden uitlenen. Wij hebben twintig voortijdige schoolverlaters van 15, 16 jaar. Het schoolsysteem paste niet bij hen, maar ze hebben wél een technisch talent." Met een goed rolmodel gaan ze het alsnog redden, is haar overtuiging.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven