Volledig scherm
Het stadhuis van Eindhoven. © Menno Boon/beeldwaren.nl

Tekort Eindhoven nog groter dan gedacht: 19,6 miljoen euro

EINDHOVEN - Het tekort van de gemeente Eindhoven over 2016 blijkt nog eens 5 miljoen hoger te liggen dan gedacht. Met die mededeling komt het Eindhovense college, nu de jaarrekening definitief is vastgesteld.

Eind vorig jaar dacht het college dat het tekort over 2016 tien miljoen zou bedragen. Eind mei rapporteerde het college aan de raad dat dit anderhalf keer hoger uitviel, 14, 6 miljoen. En nu blijkt het dus nóg hoger te zijn, 19,6 miljoen euro. 

Het grootste deel van de tegenvaller (4,2 miljoen euro) komt door regionale afspraken die zijn gemaakt om niet teveel bedrijventerreinen te ontwikkelen. Op 20 juni 2017 is met de 9 regiogemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven overeenstemming bereikt over een marktgericht en bindend regionaal aanbod. In dit kader heeft Eindhoven de ontwikkeling van Park Forum Oost geschrapt. Dit was in de concept-jaarstukken 2016 benoemd als risico. Nu besluitvorming rond is, zorgt de regionale overeenstemming met terugwerkende kracht voor een afwaardering van de grondexploitatie Park Forum Oost, aldus het college. Deze correctie was anders in 2017 verwerkt.

Accountantsverklaring met een beperking
De jaarrekening van de gemeente Eindhoven krijgt net als vorig jaar een accountantsverklaring met een beperking. Dat blijkt uit de rapportage die accountant EY woensdag 19 juli naar de Eindhovense gemeenteraad heeft gestuurd. De accountant komt tot het oordeel dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft en dat de verantwoording ook rechtmatig tot stand is gekomen. Op het gebied van getrouwheid en rechtmatigheid zijn wel verbeteringen nodig, vindt de accountant. Dat zit ‘m vooral in geconstateerde fouten op inkoop (5,8 miljoen euro), kredietoverschrijdingen (3,1 miljoen euro) en de voorziening frictiekosten (1,4 miljoen euro).

In totaal leiden de bevindingen van de accountant tot het doorvoeren van diverse correcties voor een totaalbedrag van ongeveer 5 miljoen euro. Dat betekent dat de gemeente Eindhoven 2016 afsluit met een tekort van 19,6 miljoen euro.

De onzekerheid ten aanzien van getrouwheid en rechtmatigheid ligt volgens het college voornamelijk aan het feit dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opnieuw een afkeurende verklaring heeft gekregen en dat deze organisatie een groot volume aan PGB's (persoonsgebonden budget) voor de gemeente Eindhoven afhandelt. Daarnaast heeft een aantal zorginstellingen geen (goedkeurende) controleverklaring of bestuursverklaring ingediend waardoor er geen zekerheid over prestatielevering kan worden vastgesteld.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen