Volledig scherm
Stationskapper Van de Vondervoort © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Telkens weer een compliment voor de stationskapper in Eindhoven

EINDHOVEN - Stationskapper Pieter van de Vondervoort heropent aanstaande zaterdag zijn kapsalon op Eindhoven Centraal. Een mooi moment om eens terug te kijken op die 35 jaar aan het Stationsplein. 

Het is soms even behelpen in het noodgebouwtje. Zes weken lang moet de stationscoiffeur wijken van zijn vaste stek, omdat de NS nog een en ander te vertimmeren had. Maar de 55-jarige Van de Vondervoort is er niet de man, noch de kapper naar, om te klagen. ,,Ik knip al 35 jaar lang met veel plezier. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die op hun werk elke twintig minuten een complimentje krijgen", vertelt hij. ,,En ach, die paar weken in zo'n container. Ik dacht: laat ik in de tussentijd maar meteen het interieur aanpakken." 

Vaste klant
Op een doodgewone dinsdagmorgen is het er een drukte van belang, in de stationssalon. De zaak zelf bestaat 
al zestig jaar. Het grootste gedeelte van de heren dat binnenloopt, kent Van de Vondervoort bij naam. Niet zo gek, hij werkt er al 35 jaar, mag zich al bijna een kwart eeuw eigenaar noemen. ,,Ja, 99 procent is vaste klant hier. Ik krijg tegenwoordig ook veel aanloop van studenten en expats. Het klopt dat er niet veel stationskappers meer zijn. Dat heeft echt met de vergrijzing te maken", legt hij uit. ,,Ik ben daarom al een tijd geleden ook gaan inzetten op studenten, die voor een speciaal tarief geknipt worden. Die blíjven komen. Zeker als ze hier in Eindhoven een baan vinden." 

Onder werktijd
Het romantische beeld van de stationskapper, dat is  ook wel wat verdwenen. De mensen die geknipt willen worden, zijn vaak níet de mensen die hun trein hebben gemist. Door de jaren heen heeft Van de Vondervoort de stad zien veranderen. Net als zijn klantenbestand. ,,We hebben wel een dip gekend hoor. Toen Philips hier uit de stad vertrok, merkten we dat. Dat was zo'n sociaal bedrijf, mensen gingen ook onder werktijd naar de kapper. Ha! Misschien is dat ook wel de reden van de ondergang geweest", lacht hij. Over het vernieuwde station is hij te spreken, al vond hij de oude situatie ook prima. Van de Vondervoort heeft nooit echt overlast gehad van junkies, fietsendieven of ander gespuis. ,,We zijn alleen overdag geopend en we zitten mooi op het hoekje, uit de loop. Nee, de afgelopen weken heb ik vanaf deze locatie meer gezien dan in al die voorgaande jaren. Vechtpartijtjes, alcoholisten, dat werk."     

Mannenbolwerk
De tegenwoordig in Waalre wonende vijftiger bouwde met enkele van zijn klanten een vriendschap op. Het is ook wel een beetje een mannenbolwerk, de herenkapsalon van Van de Vondervoort. ,,Ik heb ook alleen een 'herenopleiding' gehad. Mijn vrouw en dochters mag ik tot op de dag van vandaag ook niet knippen", zegt Van de Vondervoort, die zijn klanten bovenal hoffelijk benadert. Een 88-jarige vaste bezoeker begeleidt hij naar de stoel en helpt hij uiteindelijk ook weer in zijn jas. Met een borsteltje veegt hij nog wat haren van de rug. ,,Het is ook gewoon een kwestie van mensen normaal behandelen. Soms maak je een praatje, soms houd je je mond. Dat heb je snel genoeg in de gaten", zegt hij, terwijl hij knikt naar een zwijgende, oudere man in een stoel. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4105 stemmen