Volledig scherm
ANP

Terechte blijdschap bij Brainport Eindhoven?

EINDHOVEN - Geen mainport maar wel een economische kerngebied: Brainport Eindhoven is blij. Terecht of niet? Het lijkt erop van wel.

Natuurlijk, in de praktijk zal het nog moeten blijken wat het precies oplevert. Maar toch: Brainport Eindhoven heeft nu wel wat het zo graag wilde: landelijke erkenning.

Naast Schiphol en de haven van Rotterdam is de regio Eindhoven voortaan het derde economische kerngebied van Nederland. En dat betekent nogal wat, als de minister van Economische Zaken dat zegt, VVD'er Henk Kamp in dit geval.

Drie pijlers
Want het gevolg is dat het economisch beleid van Nederland niet meer op twee pijlers wordt gebouwd, zoals de afgelopen twee decennia het geval was, maar op drie. En het betekent ook dat Eindhoven in het infrastructuurbeleid van het kabinet nu dezelfde status heeft als beide mainports. En die hebben daar onder meer de Betuwelijn (Rotterdam) en een treinstation (Schiphol) aan te danken.

Waarom Brainport dan geen mainport geworden is? De ene reden gaf Kamp zelf helder aan, in het debat donderdagavond met de Kamer. Bij Schiphol en de Rotterdamse haven gaat het om doorvoer, respectievelijk van (vooral) personen en van goederen. In Brainport worden goederen juist geproduceerd. In die zin zijn het onvergelijkbare grootheden.

Moties
De andere reden is een politieke: maar liefst drie moties kreeg Kamp aan zijn broek over Brainport, donderdagmiddag: een van de VVD, een van het CDA en een van de PvdA. Alle drie hadden ze tot doel de minister in beweging te brengen richting Brainport.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

In samenwerking met indebuurt Eindhoven