Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Terug in de zorg? Ankie wil wel

EINDHOVEN/HELMOND - Ontslagen en nu weer terug naar de zorg? Ankie van der Velden uit Eindhoven wil eerst zien wat ZuidZorg te bieden heeft. 

,,Ik wil best wel terug naar de zorg. Voor de mensen die ik verzorgde, voor mijn collega's, voor de sociale contacten. Maar tegen welke voorwaarden?" Ankie van der Velden (63) uit Eindhoven werd twee jaar geleden ontslagen door ZuidZorg als medewerkster in de huishoudelijke thuiszorg. Sindsdien zit ze werkloos thuis. 

,,Ik zou graag een brief krijgen van ZuidZorg met de vraag of ik terug wil komen", zegt Van der Velden. ,,Maar dan vooral om te kijken wat ze me te bieden hebben. Toen ik wegging, verdiende ik rond de elf euro per uur. Ik hoorde van collega's die mochten blijven dat ze loon moesten inleveren. Of ik echt terug zou komen? Ik heb het er met mijn man over gehad, die nu met pensioen is. Hij zei dat alles wat ik zou verdienen op zijn pensioen wordt gekort. Dus beter worden wij er niet van."

Van der Velden kreeg vorig jaar van ZuidZorg al het verzoek om tijdelijk terug te komen. ,,Dat bleek alleen voor een korte tijd in de vakantie. Ik moest dan lege plaatsen opvullen. En na een paar weken is het 'Ankie, bedankt en houdoe'. Dus dat heb ik niet gedaan."

Quote

Ik hoorde van collega's die mochten blijven dat ze loon moesten inleveren.

Ankie van der Velden

De werkloosheid valt de Eindhovense zwaar. ,,Ik had recht op drie jaar WW. Maar daar dachten ze bij het UWV anders over. Ik moet aan zoveel regeltjes voldoen, terwijl de kans dat ik nog aan een baan zou komen op mijn leeftijd een half procent is. Dus dat heb ik maar laten zitten."

Zorginstelling Savant uit Helmond is boos op FNV-bestuurder Wim van den Hoorn. Die noemde het in de krant van gisteren ‘tegenstrijdig’ dat hier 108 banen verdwijnen, terwijl andere instellingen mensen hard nodig hebben. Het gaat bij Savant echter niet om zorgmedewerkers die moeten verdwijnen, maar om teammanagers en facilitaire medewerkers

Savant wil ook niet van alle 108 boventallig verklaarde medewerkers af. ,,We denken na over de mogelijkheden om een aantal van deze medewerkers ander werk in de zorg te kunnen bieden”, stelt een woordvoerster. Hoe de vork in de steel gestoken wordt is nog onduidelijk.

ZIE OOK: Zorg wil ontslagen mensen terug

Sint Annaklooster, dat in Eindhoven en Helmond thuiszorg levert, zit in dezelfde situatie: een tekort aan zorgwerkers en een overschot aan ander personeel. ,,Wat we doen om het tekort op te lossen is medewerkers omscholen naar zorgmedewerker”, zegt een woordvoerster. ,,Het gaat dan met name om hulp bij het huishouden.” 

Annaklooster denkt dat de initiatieven om meer jongeren naar zorgopleidingen te krijgen succes gaan hebben. De instelling maakt zich hard voor voldoende stageplaatsen. Daar is nu een tekort aan, met als gevolg dat leerlingen van zorgopleidingen vertraging oplopen in hun studie. 

De Brabantse werkgeversorganisatie Transvort vraagt alle aangesloten instellingen om op elke honderd zorgwerkers vijftien stageplaatsen vrij te houden. Dat zal niet makkelijk zijn, maar het is nodig om het imago van de zorg te verbeteren, aldus de woordvoerster. Daar is nauwe samenwerking met het onderwijs voor nodig. ,,Anders is dit niet te realiseren.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven