Volledig scherm
Teun Coenraads voor zijn nieuwe woning in Middelburg. © Lex De Meester

Teun Coenraads uit Eindhoven: Huisarts nodig? Vergeet het maar!

EINDHOVEN/MIDDELBURG - Eindhovenaar Teun Coenraads krijgt vrijdag de sleutel van zijn nieuwe huis in Middelburg. Nog even een huisarts regelen, dacht hij in oktober. Maar hij staat met zijn echtgenote Mini op de wachtlijst, want alle praktijken zitten vol.

,,Twee maanden geleden belde ik een huisartsenpraktijk om me als nieuwe patiënt aan te melden. Ik dacht, als ik dat in oktober regel ben ik ruim op tijd”, zegt Coenraads. ,,Maar er was geen plek. Bij de volgende die ik belde hetzelfde verhaal: patiëntenstop. Zeker acht heb ik er gebeld en ben ik persoonlijk afgegaan. Tot mijn grote verbazing bleek het onmogelijk een praktijk te vinden die nog patiënten opnam. Zelfs niet toen ik verder keek en ook huisartsen in Oost-Souburg en Vlissingen belde. Wij nemen geen mensen uit Middelburg, zeiden ze.”

Voor Coenraads dringt de tijd. ,,Mijn vrouw en ik zijn afhankelijk van medicijnen. Ik heb een chronische darmkwaal en te hoge bloeddruk. Mijn vrouw is longpatiënt. Wij moeten met enige regelmaat op controle bij de huisarts.”

Spoedgeval

Via zijn zorgverzekeraar CZ werd Coenraads doorverwezen naar de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (ZHCO). Die kon ook weinig voor hem betekenen. ,,Ik sta op een wachtlijst. Als er een spoedgeval is, kunt u bij elke huisarts binnenlopen, zeiden ze. Dat begrijp ik, maar als ik op bed lig en me ziek voel, is dat een spoedgeval? Ook vaak gehoord: houdt u voorlopig uw huisarts in Eindhoven maar aan. Dat is dan 320 kilometer rijden!” Dat CZ niets voor hem kan doen, gaat er bij Coenraads niet in. ,,Er is een zorgplicht. Zo simpel is het.”

CZ zoekt een oplossing, zegt de woordvoerster: ,,Hij kan voor de herhalingen van zijn medicijnen bij de dichtstbijzijnde huisarts terecht, ook voor eventuele spoedzaken. Verder gaan we dus met ZHCO kijken wat we op de korte termijn voor hem kunnen regelen, onder meer voor controles.”

Tekst gaat door onder de foto

Volledig scherm
Mini en Teun Coenraads. © Lex De Meester

Oorzaak van het huisartsentekort is de groei van de bevolking in MIddelburg en Vlissingen, zegt de CZ-woordvoerder. ,,De huisartsen kunnen nieuwe patiënten niet meer opnemen omdat hun praktijken vol zitten. Nieuwe patiënten komen op een wachtlijst te staan, Zij kunnen voor spoedzorg terecht bij de dichtstbijzijnde huisarts en tijdens avond, nacht en weekend bij de huisartsenpost.”

Pensioen

Het tekort aan huisartsen gaat ook elders in het land spelen, blijkt uit een enquête onder huisartsen in onder meer Brabant en Zeeland. Dertig procent van hen gaat de komende tien jaar met pensioen. Zeventig procent van de praktijken in Zuidoost-Brabant denkt dat in de nabije toekomst een patiëntenstop nodig is.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven