Tevreden wandelaars na eerste tocht bij Marathon Eindhoven

UPDATE + VIDEOEINDHOVEN - Een mooie route, prima verzorgd, een leuke tocht met een gezellige finishstraat waar iedereen werd toegejuicht. Er zijn zelfs de eerste gladiolen gesignaleerd. Dat was aan de finish de overheersende mening van de deelnemers aan de wandeltochten van 20 en 12,5 kilometer bij de Marathon Eindhoven. Deze eerste keer smaakt naar meer. ,,Voor herhaling vatbaar", vat Joke van de Vossenberg van de wandelgroep van Eindhoven Atletiek het samen. 

,,Jullie zijn de eerste starters op de Marathon Eindhoven", zei dj De Sfeermaker Van der Velden ‘s morgens nog voordat hij met een harde toeterstoot om 10.00 uur het startsein gaf voor de eerste groep wandelaars. De sfeer is nog wat koeltjes, publiek is er niet en de vergelijking met de drukke marathonzondag is ver te zoeken. Maar de lopers zijn er niet minder enthousiast om. ,,Hebben jullie er zin in?” ,,Jaaaa", klinkt het eensgezind. 

De wandelaars lopen door het Philips de Jongh-park, de Philips Fruittuin en over de Oirschotsedijk naar Eindhoven Airport. Terug gaat het langs de golfbaan Welschap en het Evoluon naar de start/finish in de Torenallee in Eindhoven. Daar komen ze ongeveer gelijk aan met de 12,5 kilometer lopers en de deelnemers aan de 5KM4ALL-looproute waaraan iedereen mee kan doen. Zondag zijn er nog de Mini Marathon 1 Mijl, de City Run (5km), de 10 Kilometer, de hele en de halve marathon. De start is verschillend, maar de finish is steeds op de Vestdijk. 

De familie Bertens uit Eindhoven moedigt vader Peter aan. Die wandelt de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
De familie Bertens uit Eindhoven moedigt vader Peter aan. Die wandelt de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
De familie Bertens ziet vader Peter in de groep (in het midden, in het lichtblauwe tenu), bij de start van de wandelaars voor de 12,5 kilometertocht bij de Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
De familie Bertens ziet vader Peter in de groep (in het midden, in het lichtblauwe tenu), bij de start van de wandelaars voor de 12,5 kilometertocht bij de Marathon Eindhoven. © Michel TheeuwenAan de finish is ook Peter Bertens (70) ingehaald door zijn familie met een fanbord ‘Hup Pap’. Hij liep met zijn walking footballteam van Rood Wit Veldhoven de 12,5 kilometertocht zonder problemen. ,,Het was een mooie route, door de bossen en de natuur. Volgend jaar gaan we weer meedoen, misschien met de 20 kilometer", weet hij al te vertellen. Want dat het nieuwe onderdeel van de Marathon Eindhoven een vervolg moet krijgen is voor Bertens duidelijk. ,,Voor mensen als ik, van zeventig, was er nog niks. Ik zou na wat training misschien de vijf of 10 kilometer in een sukkeldrafje kunnen doen, maar dit is veel beter, hier kan iedereen aan meedoen.” 

Start van de wandelaars voor de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
Start van de wandelaars voor de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
Start van de wandelaars voor de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
Start van de wandelaars voor de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
Start van de wandelaars voor de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
Start van de wandelaars voor de 12,5 kilometer van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen

Onder de 20 kilometer-wandelaars is een grote groep van Eindhoven Atletiek.  Voor deze dames en heren is de combinatie lopen en wandelen geen vreemde, zegt trainer/begeleider Joke van de Vossenberg. ,,De groep bestaat al sinds 2001 en was aanvankelijk bedoeld voor hardlopers die bijvoorbeeld geblesseerd zijn of zwanger. Of voor mensen die op bepaalde leeftijd niet meer willen of kunnen hardlopen.” Maar de groep die nu meedoet bestaat niet uit spijtoptanten die niet meer hardlopen, zegt Saskia van Veen. ,,Nee, wij zijn overtuigde wandelaars.” Volgens Hetty Walk (58) uit de groep is wandelen zelfs gezonder, beter dan hardlopen. ,,Ze zeggen dat je dan meer spieren gebruikt en meer verbrandt.”

Hetty Walk (links) en Saskia van Veen van de wandelgroep van Eindhoven Atletiek bij de finish van de 20 kilometer wandeltocht van de Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
Hetty Walk (links) en Saskia van Veen van de wandelgroep van Eindhoven Atletiek bij de finish van de 20 kilometer wandeltocht van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
De wandelaarsgroep van Eindhoven Atletiek die meedoet aan de 20 kilomter-tocht van Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
De wandelaarsgroep van Eindhoven Atletiek die meedoet aan de 20 kilomter-tocht van Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen

Over de tocht zijn ze allemaal zeer te spreken. Over de route, de organisatie, de verzorging, de muziekskes onderweg. ,,En het was mooi dat iedereen, ook de 5KM4ALL, weer bij elkaar komt en dan een gezamenlijke finish heeft. Nee ik ben heel tevreden", zegt Van de Vossenberg. Walk is blij dat na wat jaren 'vragen’ de marathon nu eindelijk een wandelonderdeel heeft. Op zondag? Nee dat is niet nodig, het is prima zo, de zondag is voor het hardlopen, de zaterdag voor de wandelaars. 

Maar er zijn ook individuele deelnemers zoals Babs Seegers uit Eindhoven (68). ,,Ik wilde het eens proberen. Normaal loop ik elke zondagmorgen. En meedoen met de marathon, hardlopen, is niks voor mij. Ik vind het prima dat ze op deze manier mensen willen motiveren om te bewegen. Dat wandelen zal toch ook weer meer mensen aanspreken.”

De start van de 20 kilometer-wandeltocht van Marathon Eindhoven op de Torenallee in Eindhoven.
Volledig scherm
De start van de 20 kilometer-wandeltocht van Marathon Eindhoven op de Torenallee in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Voorop bij de start lopen Lianne Simonis en Wilma Gerrits uit Geldrop. Zij zijn de voorlopers die de route controleren en het tempo op peil houden. ,,Wij zijn van loopgroep LOGO uit Geldrop. Wij leveren de vrijwilligers voor de wandeltochten", vertelt Simonis. Had dit niet op zondag erbij gemoeten, voor de sfeer? De dames vinden van niet. ,,Dit is een ander parcours en zondag is echt voor de hardlopers. Daar passen de wandelaars niet tussen", aldus Gerrits. ,,En wij genieten net zo als de lopers op zondag", aldus Simonis. Na de tocht is ze in die mening alleen maar gesterkt. 

,,Want sportief bezig zijn is toch leuker dan zo'n weekend alleen maar toekijken", aldus Gerrits. Nog een wens? Misschien nog wat meer volk, ook publiek. ,,Dan moet iedereen volgend jaar gewoon iemand meenemen", zegt marathon-directeur Edgar de Veer van Golazo Sports, ook toeschouwer op de Torenallee. ,,Dit is de eerste keer dat we dit organiseerden. Het moet groeien. Gelukkig is iedereen superenthousiast. Dat is mooi om te horen. 

In totaal deden zo'n 630 lopers mee op de twee wandelafstanden en 400 op de 5KM4ALL. Dat vinden ze bij LOGO een mooi aantal, voor de eerste keer en zonder groot PR-offensief. ,,Volgende keer wordt het zeker groter. En misschien dat het hier dan inderdaad uitgroeit tot een Via Gladiola à la Nijmegen", aldus Simonis. 

De start van de 20 kilometer-wandeltocht van Marathon Eindhoven op de Torenallee in Eindhoven.
Volledig scherm
De start van de 20 kilometer-wandeltocht van Marathon Eindhoven op de Torenallee in Eindhoven. © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven