Volledig scherm
Bouwproject The Dutch Mountains © Lennart Graaf, initiatiefnemer bouwproject The Dutch Mountains

The Dutch Mountains niet naar Veldhoven, mogelijk wel naar Eindhoven

EINDHOVEN/VELDHOVEN - Het grootste houten gebouw ter wereld komt niet in Veldhoven te staan. The Dutch Mountains moet wijken voor ASML. Eindhoven heeft wellicht wel plek.

Begin dit jaar tekende de gemeente Veldhoven nog een intentieverklaring om zich in te zetten voor de realisatie van The Dutch Mountains (TDM) in Veldhoven. Maar op de beoogde plek wil chipmachinefabrikant ASML in de toekomst mogelijk uitbreiden. ,,Aanleiding voor het herzien van de samenwerking was de wens van ASML om dezelfde kavel te kunnen reserveren als uitbreidingsmogelijkheid voor de toekomst”, schrijft de gemeente Veldhoven.

De beoogde locatie was De Run 1000. De gemeente Eindhoven heeft nu een andere plek in gedachte, nabij het station en de TU/e campus. Begin volgend jaar wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor de nieuwe plek.

Zelfvoorzienend

Het bijzondere plan voor TDM komt van oud-Eindhovenaar Marco Vermeulen, die een gelijknamige studio in Rotterdam heeft. Het moet een complex worden voor onder meer appartementen, bedrijven en hotels. Ook moet er een conferentiecentrum komen. Pal in het midden is plek gereserveerd voor een park van 13.000 vierkante meter. Het houten gebouw moet bovendien tot in grote mate zelfvoorzienend worden op het gebied van energie, water, materialen en afval.

Dit voorjaar was de financiering overigens nog niet rond, alle ambitieuze plannen ten spijt. Bovendien was onduidelijk welke bedrijven het pand zouden moeten gaan betrekken, hoewel Vermeulen zei al verschillende toezeggingen te hebben. Hij was dan ook positief over zijn gigaproject. ,,Dit plan gaat er komen”, zei hij vorig jaar. Die kans is nog steeds aanwezig. Alleen niet meer op dezelfde plek.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven